ŠTA NAS ČEKA DO KRAJA GODINE: Privreda u borbi za opstanak

Niti se razvijamo, niti propadamo, samo se borimo za preživljavanje, smatraju biznismeni. Planiranje postalo nemoguća misija i jedna od najkompleksnijih menadžerskih aktivnosti

Privreda je u defanzivi. Ovako, u tri reči, Đorđe Momirović, vlasnik modne kuće „Mona“, opisuje situaciju u kojoj se našao realni sektor zarobljen u političkom vakuumu, ali i u negativnim ekonomskim okolnostima na domaćem tržištu. Niti se razvijamo, niti propadamo, samo se borimo za preživljavanje, dodaje naš sagovornik. U ovoj zemlji se o svemu vodi računa osim o privredi, negodovao je Momirović. Ne usuđuje se da zamisli kako će izgledati kraj godine, ali je, kaže, svestan da biznis ne može da se vodi tako što će jedina politika da bude stagnacija. Ipak, najveća misterija u ovom trenutku je kurs dinara koji od početka godine gubi na vrednosti.

– Prvo je neočekivano počeo značajno da slabi dinar. Guverner nas je uveravao da je to rezultat ponude i tražnje. Pitam se šta se to u domaćoj ekonomiji promenilo u poslednjih nekoliko nedelja ako vrednost nacionalne valute sada stagnira. Na deviznom tržištu kao da se dešavaju stvari mimo logike – iznenađen je Momirović.

Čini se da u ovom trenutku gotovo da nema ekonomskog pokazatelja koji privrednicima može da ulije optimizam. Industrijska proizvodnja je od početka godine pala za 4,3 odsto, a ni tendencije u spoljnotrgovinskoj razmeni nisu povoljne. Deficit tekućeg bilansa dostigao je 1,4 milijarde evra što je duplo više nego u istom periodu prošle godine, dok su devizne rezerve smanjene za 1,6 milijardi evra, a tražnja u maloprodaji i dalje pada.

Autori biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT) smatraju da je potreban kratkoročni program za „gašenje požara“ u javnim finansijama. „Ipak, privredni rast se ne može ubrzati samo fiskalnim merama, niti fiskalna restriktivnost sme da bude jedini alat za prilagođavanje“, navodi se u najnovijem broju MAT-a.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: