IVAN RAKIĆ: Ključ je u ujednačenoj primeni poreskih propisa

Najveći „promoteri“ stranih ulaganja su već postojeći investitori koji žele da prošire svoje kapacitete u Srbiji. Ako ti isti strani investitori izveste svoje centrale da ono što je uređeno poreskim propisima ne može da se sprovede u praksi, male su šanse da do novih investicija dođe

Ivan Rakić

Razgovor sa stranim investitorima koji već posluju u Srbiji o problemima u oblasti poreza uvek je počinjao njihovom pohvalom relativno niskih poreskih stopa na oporezivanje dobiti, kao i poreskih olakšica za zapošljavanje novih radnika i plaćanje poreza na dobit. Ali, istovremeno – neujednačenost u primeni poreskih propisa i široka diskreciona prava poreskih organa u tumačenju poreskih propisa, ubedljivo su najčešće zamerke koje oni imaju na poreski sistem Republike Srbije.

Ovako utiske stranih investitora o prednostima i manama srpskog poreskog sistema ocenjuje Ivan Rakić, predsednik Poreskog odbora u Savetu stranih investitora (FIC) i rukovodilac Poreskog odeljenja kompanije Ernst i Jang (Ernst & Young) u Beogradu. On u razgovoru za Magazin Biznis ističe da mu je ova tema bila veoma interesantna jer je želeo da vidi koliko se poreski problemi opšteg poslovnog ambijenta za investiranje u Republici Srbiji razlikuje od zemalja u regionu. Tom prilikom dobio je veoma slične odgovore od svojih kolega iz kancelarija Ernst & Young-a i od drugih kompanija koje posluju u regionu.

– Ono što pomalo obeshrabruje jeste da se iste zamerke stranih investitora o poreskom sistemu Republike Srbije ponavljaju već nekoliko godina, što znači da nije dovoljno urađeno na tom polju – kaže Rakić.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: