RASPLITANJE JEDNOG OD NAJVEĆIH SKANDALA U KORPORATIVNOJ ISTORIJI: Kad je biznis kula od karata

Kompaniju „koja će da promeni svet“, Elizabet Holms je osnovala sa samo 19 godina i postala najmlađa samostvorena milijarderka Amerike, da bi se tek posle više od deset godina otkrilo da je u pitanju – velika prevara

Naslovne strane „Forbsa“ i „Fortune“ u znaku Elizabet Holms

Bila je to jedna od tipičnih bajki iz Silicijumske doline – geografskog prostora od oko 130 kvadratnih kilometara na obali Zaliva San Francisko, odakle je poteklo više inovacija i stvoreno veće bogatstvo nego iz bilo kojeg drugog mesta u istoriji.

Te bajke su poslovne: Silicijumska dolina je središte informatičke revolucije koja je promenila svet, pa i ljudsku civilizaciju. To je i kolevka preduzetništva koju bi da imitiraju na svim meridijanima i mesto gde su najveće globalne korporacije današnjice svojevremeno počinjale u porodičnim garažama ili podrumima.

Ali bajka o kojoj je ovoga puta reč nije od onih sa srećnim krajem, iako je imala za Kaliforniju tipičan obećavajući početak, koji podrazumeva jednu smelu viziju koju potom sledi revolucionarna tehnologija, poslovni uspeh i na kraju – promenjeni svet.

Reč je o vrtoglavom usponu i dramatičnom padu kompanije „Teranos“, koja je samo pre dve godine procenjena na devet milijardi dolara, da bi danas bila praktično bezvredna i ka kojoj je već krenula lavina tužbi prevarenih investitora sa odštetnim zahtevima koji se mere stotinama miliona dolara.

Počelo je tako što je 2004. godine Elizabet Holms, tada devetnaestogodišnja studentkinja hemije na Stenford univerzitetu, odlučila da, poput mnogih slavnih prethodnika iz Silicijumske doline, napusti školovanje i sa parama koje su joj roditelji odvojili za studije, osnuje sopstvenu kompaniju, sa idejom da unese revolucionarnu promenu u jednu neophodnu ali svima neprijatnu medicinsku proceduru: vađenje i analizu krvi.

U poslovni potencijal te ideje – da se samo uz pomoć jedne kapljice krvi uzete gotovo neprimetnim ubodom specijalne igle u prst, obavi čak 30 osnovnih analiza (a u kasnijoj fazi čak i 200), po ceni koja bi bila samo petina uobičajene – uspela je potom da ubedi nekolicinu odvažnih investitora i tako je nastao „Teranos“ (u originalu „Theranos“), privatno (nije, dakle, na berzi) akcionarsko društvo čije je ime kombinacija dva osnovna medicinska pojma: terapija i dijagnoza.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PETAR POPOVIĆ: Poslovna rešenja za mala preduzeća i preduzetnike na jednom mestu
  • O ZELENIM POLITIKAMA Biciklom – celim tokom Dunava
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO Turističke agencije – PDV tretman
  • POSLOVNA SAZNANJA: Manje hejt – više komunikejt
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kako oduševiti kupca u prodavnici odeće
  • PREDRAG AMIDŽIĆ: Pojačana kontrola u cilju zaštite potrošača
  • Srbija pionir u CSR indeksiranju
  • FELJTON: PITER DRAKER – Principi inovacije džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2017.
Podelite ovaj tekst: