MAJKL KOL, EKSPERT ZA MALOPRODAJU I KOMUNIKACIJU: Osvojite i zadržite kupce

Ako kupac planira da potroši svoje teško zarađene pare na vaš proizvod ili uslugu, treba da uradite sve da zaslužite tu čast

Majkl Kol

Majkl Kol (Michael Cole), jedan od najpriznatijih svetskih stručnjaka za maloprodaju i komunikaciju, koji je za vreme desetogodišnjeg rukovođenja Herodsom (Harrods), poznatim britanskim tržnim centrom, ostvario rast prodaje od 300 odsto, gostovao je 20. aprila u Beogradu. On je na drugom ritejl forumu pod nazivom “Kako osvojiti kupce” otkrivao tajne uspešne prodaje pred oko 350 domaćih menadžera za marketing i prodaju. Forum je organizovala SWOT Learning&Consulting, jedna od vodećih kompanija za trening i konsultacije. Sa mladim stručnjacima u Sava centru podelio je iskustva o razvoju strategija za operativni menadžment, lansiranju i organizovanju marketinga proizvoda u maloprodaji, unapređenju iskustava kupovine, o marketingu luksuznih proizvoda, razvoju sopstvenog brenda kao i o predstavljanju imidža kompanija u javnosti.

Majkl Kol je kao konsultant zaslužan za uspeh mnogih svetskih ritejl kompanija. Nagrađivan je i priznat ekonomski reporter. Radi za TV mrežu BBC u 65 zemalja sveta.

Uspešan govornik na elitnim svetskim forumima i konferencijama je neposredno pred dolazak u Beograd dobio informaciju da većina prodavnica u centru grada ne radi pre 10 časova i pomislio je da je to ludost. Menadžerima u Beogradu koji su pratili njegovo predavanje, ispričao je šta mu se dogodilo dok se pripremao za nastup u Sava centru. Naime, zatrebao mu je komad odeće pa je odlučio da prošeta beogradskom Knez Mihailovom i da proveri podatak o početku radnog vremena trgovina.

Dobrodošlica za kupca

Na izlogu prodavnice u kojoj je planirao da pazari, roletne su bile spuštene do pola i stajao je natpis da se otvara u deset časova. Nije bio lenj da se provuče ispod rešetaka i pokuca na vrata radnje u kojoj su prodavci čistili pultove. Posle kratkog ubeđivanja kupio je robu u vrednosti od 50 evra. Nije čak bilo potrebno da novac razmenjuje u dinare. Iz radnje je izašao sa osmehom na licu jer je, zahvaljujući upornosti, uspeo da pazari, a prodavci su ostvarili profit.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: