U POSETI SKOPSKOJ KARDIOHIRURŠKOJ BOLNICI “FILIP VTORI”: Srce nema vremena za čekanje

Ukoliko se uspešno okonča učešće na tenderu, pacijenti iz Srbije kojima je neophodna operacija srca vrhunsku pomoć moći će, o trošku države, da dobiju u renomiranoj skopskoj bolnici u kojoj se godišnje obavi 1.800 hirurških intervencija i gde ne postoji lista čekanja na operacije

Žan Mitrev

Kada za otprilike dve godine u neposrednoj blizini Vojne bolnice, s kojom sada deli prostor, bude završeno novo zdanje specijalističke kardiohirurške klinike “Filip Vtori”, biće to najsavremenija zdravstvena ustanova ne samo u Skoplju ili Makedoniji, već i u celom regionu. Novu epohu u makedonskom zdravstvu bolnica “Filip Vtori” počeće u prostranoj zgradi od preko 20 hiljada kvadratnih metara, sa devet operacionih sala i 200 bolesničkih kreveta, modernim dijagnostičkim centrom, opremljenim vrhunskom tehnologijom i visokostručnim kadrovima.

Iako useljenje u sopstveno zdanje smatraju izuzetno značajnim korakom u radu, zaposleni u kardiohirurškoj bolnici “Filip Vtori” to doživljavaju, pre svega, kao trenutak kada će odahnuti, osloboditi se skučenog prostora za postizanje izuzetnih medicinskih rezultata koji su ih u poslednjih 11 godina, od kada postoje, već svrstali u najrespektabilnije zdravstvene centre u Makedoniji, ali i daleko izvan njenih međa.

Na čelu bolnice u kojoj je do sada urađeno više od 9.300 najkompleksnijih kardiovaskularnih hirurških intervencija stoji akademik Žan Mitrev, čovek neverovatne radne, ali i životne energije. On precizno navodi da je život njegove bolnice počeo 1. marta 2000. godine, tačno u 16 časova i da od tog momenta među zidovima ove zdravstvene ustanove traje neprekidna borba za ljudsko zdravlje i život čoveka.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: