Menadžer po meri Gugla

“Osam direktiva” do kojih se došlo u “Projektu kiseonik” nisu ništa novo, ali tajna je u njihovoj hijerarhiji

Knjiga sa uputstvima “kako postati dobar menadžer” ima koliko i onih sa savetima kako da zaradite pare ili formulama za životni uspeh. Po pravilu, od njih imaju korist samo oni koji su ih pisali.

Da li je za dobrog lidera – šefa nekog radnog tima, ili glavnog direktora neke firme – potrebno pre svega znanje koje se stiče obrazovanjem, ili ono što se zove talenat? Pitanje je staro, ali i danas aktuelno, s obzirom na mnogo primera, baš svugde, da ne uspevaju oni koji imaju zvučne diplome, a dobre rezultate postižu drugi, koji se služe samo svojim instinktom.

Zbog toga je zanimljiv projekat (i svojevrsni eksperiment), koji je sprovela jedna od najinovativnijih kompanija sveta, američki internet džin Gugl. Multinacionalna korporacija koja je za samo 13 godina od osnivanja postala jedan od najvećih tehnoloških i poslovnih fenomena informatičke ere, danas sa godišnjim prihodom od 29,3 milijarde dolara (poslovna 2010), 8,5 milijardi profita i više od 23.000 zaposlenih, poznata je inače po jednostavnoj menadžerskoj filozofiji: “pustite ljude da rade”.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: