MAMAC ZA ONE KOJI MISLE DA MOGU ZA MALE PARE DA POSTANU KUĆEVLASNICI: Kuće u Italiji za jedan evro

Zakonom je dozvoljeno da simbolično platite kuću, ali je potom potrebno da uložite mnogo novca. Minimum 20.000 evra. Sitnim slovima u ugovoru prihvatate ozbiljne obaveze koje vas svrstavaju u poreske obveznike, sa visokim dažbinama za posedovanje nekretnina

Piše: Marina Lazarević

San koji je java. Kupiti kuću u Italiji za jedan evro. Moguće je.

U Italiji živimo više od tri godine. Od kada smo ovde, kruži priča o kućama za jedan evro. Mi, kao porodica, rezidenti i poreski obveznici u Italiji, sa dvoje dece, bez nekretnina u vlasništvu, imamo zakonsko pravo da takvu kuću kupimo. Probala sam da uđem u proces, za sada neuspešno. No, ono što sam saznala, mislim da može biti inspiracija za nenaseljene delove naše zemlje – Srbije.

Kuće se pružaju od severa do juga. Sve je počelo sa kućama na jugu, koji je zaista slabo naseljen – iz razloga jako loše ekonomije. Benefiti socijalno ugroženih kategorija omogućavaju narodu na jugu da živi od socijalne pomoći i da ne radi, odnosno radi na crno.

No, kako su te kuće postale vlasništvo opštine? U nekim slučajevima, naslednika je bilo puno, pa je ostavinska rasprava bila gotovo nemoguća za sprovođenje, da su zgrade napravile veću štetu u opštini nego korist, predstavljaju opasnost za bezbednost i, naravno, za turizam. Ujedno, s obzirom na to da godinama niko ne plaća opštinske i poreske obaveze, došlo se do trenutka da kuća vredi manje od dugova i onda opština naplaćuje svoja potraživanja oduzimanjem, ne radi naplate, već radi rešenja problema u naselju. Događalo se da se neki od naslednika javi da otkupi kuću za jedan evro, jer u ostavinskom procesu nije mogao legalno doći do nje. Život.

Zanimljivo je da među Amerikancima postoji veliko interesovanje za ovakve kuće, iako ih baš oni mogu kupiti i za pun iznos. Zvezda serije Sopranos, čiji je pradeda Italijan, kupila je ovakvu kuću. Prikazali su proces renoviranja i izazove sa kojima su se susretali. Nije bilo lako, čak i kada novac nije prepreka. Ovakve kuće nisu u dobrom stanju i potrebno je rušenje i renoviranje. Pored toga, potrebno je pronaći kvalitetne majstore. Uz to, materijal nekada treba da se donese do slabo pristupačne zone, što proces čini komplikovanijim. A onda se postaje poreski obveznik. U Italiji. Što nije mali trošak.

Pored glavnog uslova – plaćanje jedan evro, koji zaista SVI mogu da ispune, sitnim slovima pišu dodatni uslovi. Oni se odnose na činjenicu da se u roku od godinu dana podnese projekat za renoviranje i da iznos renoviranja ima određeni minimum (obično 20.000 evra). Rok za početak izvođenja radova je dva meseca od dobijanja svih dozvola. Jemstvo za kupovinu je jemstvo u iznosu od 5.000 evra u roku od tri godine od kupovine. Čitav proces se odvija preko opštine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: