JAROSLAV STUPAVSKI, MK GRUPA: Kako sam restrukturisao 17 preduzeća

Na prvom radnom sastanku, nakon predstavljanja, uvek izgovaram iste, sada već mogu reći istorijske rečenice: „Od danas se plata ovde više ne dobija nego se zarađuje“ i „Vidim da ima puno zaposlenih, ali malo radnika“. Prevashodno je bitno i kod jednih i kod drugih postaviti cilj i pravac razvoja, a zatim trasirati put kojim se stiže do cilja

Jaroslav Stupavski

Jaroslav Stupavski

Jaroslav Stupavski, zamenik predsednika MK grupe, ima nesvakidašnje poslovno iskustvo: u prošlih desetak godina učestvovao je u restrukturisanju 17 preduzeća, od kojih je sedam iz domena poljoprivrede (Agrounija, Labudnjača, Đuro Strugar, Vojvodina, Elan, MK Panonija, Selekcija), mlinovi za preradu pšenice i kukuruza, (Žitobačka, Granexport), industrija mesa (Carnex), trgovačke kompanije, hoteli i slično. Danas su to uspešna preduzeća, u vrhu ili vodeća u svojim oblastima u srpskoj privredi.

U razgovoru za Magazin Biznis Jaroslav Stupavski ističe da je veoma ponosan na restrukturisanje hotelsko-turističkog kompleksa na Kopaoniku, koji je bio veoma zahtevan, ali i pun izazova. Izdvaja i restrukturisanje Carnexa, vodeće kompanije u Srbiji u oblasti proizvodnje mesa i prerađevina od mesa, koja je u novembru 2011. godine postala deo MK Group.

– Velika je odgovornost celog tima bila da nastavimo započetu tradiciju dugu više od 50 godina, ali i da Carnexu damo moderniji pristup poslovanja – kaže Stupavski.

Tema restrukturisanja preduzeća je aktuelna već izvesno vreme i mnogi stručnjaci smatraju da upravo od toga treba da počne sređivanje stanja u privredi Srbije. Utoliko je značajnije iskustvo Jaroslava Stupavskog koji je, verovatno, jedini top menadžer u Srbiji koji je restrukturisao toliki broj preduzeća u relativno kratkom vremenskom periodu, tokom jedne decenije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA SRBIJE: Put ka centru za razvoj Interneta
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (1): Pravi lideri vole promene
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (7): Četiri lekcije iz marketinga
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2013.
Podelite ovaj tekst: