Мегавати са Власине и сунчева енергија из Мердара

Изазов Вере Ристић, оснивача и власнице фирме Еко Глобал, јесте да изгради што више малих хидро и соларних електрана које ће производити енергију из обновљивих извора, а још већа јој је жеља да изградњом ових објеката оживи забачене делове Србије

megavati-sa-vlasineКада неко сваке седмице сопственим колима пређе путевима Србије од три до четири хиљаде километара, нема сумње да добро познаје све њене крајолике, стазе и богазе. У случају Вере Ристић, дипломираног економисте и ДИФ-овца, такав живот на точковима саставни је део њеног посла, као оснивача и власнице фирме Еко Глобал којој је у основи делатности развој обновљивих извора енергије.

Вера Ристић дуже од две деценије плива водама приватног бизниса у којима је осетила све добре, али и лоше стране опредељења „бити свој газда”. Каже да се и сама чуди неким својим пословним потезима који би и за мушкарце искусније у бизнису били озбиљан залогај. Прва је, непосредно после ратова деведесетих, сама ушла на арапско тржиште, на којем је желела да промовише српске производе потенцијалним купцима из Кувајта и Бахреина. Развила је стратегију по којој би овом богатом и избирљивом тржишту понудила њима драгоцену робу, попут минералних вода или меда, а Кувајћане довела у лековите бање Србије.

– Постојали су врло конкретни програми везани за Врњачку Бању, Кањижу, ВМА, али они нису доведени до краја из једноставног разлога што, између осталог, нисмо могли да обезбедимо директну авио-линију између Кувајта и Београда – каже за Економетар Вера Ристић. – Снага само једног човека није била довољна да се остваре ови програми у које је уложено изузетно много рада и енергије. Жао ми је због тога, али тај први неуспех није осујетио моју намеру да нешто корисно учиним за своју земљу.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: