ДР КРУЉ: Нико нам неће помоћи ако упаднемо у банкрот

Србија је мала земља, али ће сигурно бити погођена пратећим последицама новог таласа светске кризе, као што су пад инвестиција, смањење тражње и отежани услови кредитирања. То не сме постати алиби за наше проблеме који трају годинама. Од изузетне важности је поштовање договорених оквира са ММФ-ом

kruljНови талас светске кризе куца и на наша врата. Утолико пре, економске власти у Србији морају бити јако опрезне са популистичким мерама и држати се онога што је договорено са ММФ-ом јер је то веома значајно за очување макроекономске стабилности. Сигурно је да је смањење јавне потрошње битан елемент економске политике која ће морати да се спроводи у условима глобалне финансијске кризе. Јер, излажење из тих оквира, из било ког разлога, па и предизборног, извесно би гурнуло Србију у озбиљан дужнички проблем, налик оном који има Грчка, али са нашим особеностима. Разлика је у томе што Грчка, Ирска, Португал, а сада Италија и Шпанија, имају „богатог рођака“ званог ЕУ да им помогне да не упадну директно у банкрот. Србија ту предност нема и због тога сви носиоци економске политике, који размишљају о неким популистичким мерама ради бољег изборног резултата, треба да буду свесни колико је то лоше и опасно у овим кризним временима – оцењује у интервјуу за Економетар др Владимир Круљ, професор на Факултету за економију, финансије и администрацију (ФЕФА).

У вези с тим наш саговорник наглашава да ова криза не би смела да постане алиби за све и свашта.

– Треба поћи од проблема који су ту годинама, много пре кризе. Да се запитамо зашто је јавна потрошња тако висока, а конкурентност домаће привреде забрињавајуће ниска. Зашто нам балон неликвидности нараста и представља веома велики проблем и баласт српске економије, који успорава и привредну активност. Зашто нам је инфлација толико висока. Ипак, посебно бих нагласио да је за Србију изузетно важно да се води рачуна о финансијској дисциплини на свим нивоима.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: