Канап и за Американце

Породична фирма „Митић“ из Лесковца, која производи канап и вреће, удружена са Словенцима, проширила тржиште на цео свет

miticФирма „Митић“ из Кумарева, удаљеног пет километара од Лесковца, основана је 1992. године и идуће године ће обележити две деценије веома успешног рада. Првих година бавила се трговином, увозила је фолије и металне конструкције за пластенике, везива и ПП (полипропиленске) вреће. Потом је постала дистрибутер Скопске пиваре и „кока коле“ за подручје Јабланичког округа. Три године касније напушта трговину и окреће се производњи. Данас има 95 радника, годишње потроши седам хиљада тона гранулата, произведе шест хиљада тона пластичног канапа за балирање и петнаест милиона врећа. Ради се непрекидно у четири смене. Деведесет процената производње завршава у двадесетак земаља, а са повећањем капацитета до краја ове године, заједно са словеначком фирмом „Мотвозпласт“, тржиште ће се још више проширити.

– Године 2005. решили смо да из трговине пређемо у производњу. Одлучили смо се за оно што најбоље знамо да радимо, а то је прoизводња ПП врећа за паковање житарица, сточне хране и других ствари и ПП канапа за балирање сена и сламе, који се користи и у повртарству за везивање шпалира, краставаца, парадајза. Наредне, 2006. године стигла је прва опрема и добили смо први повољан кредит од Фонда за развој Републике Србије. Тако смо направили прве кораке у производњи, у то време имали смо четрдесет запослених. Водили смо рачуна о квалитету и имали смо сталне купце. Посао је кренуо добро, па смо ширили капацитете, подсећа на почетке Јовица Стојковић, директор фирме.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: