НА ПРАВОЈ ЛИНИЈИ ОД СТУДЕНТСКИХ ДАНА

Тројица нишких архитеката формирала ортачку фирму још за време студирања, а касније им се придружио и четврти колега

linijaНајважније је да се крене, а после све иде само од себе. Потребни су само одлучност и добра идеја, тврде за Економетар Андрија Бојовић, Горан Живковић и Милан Ристић, власници фирме „Линија пројект“ која се бави штампањем и пројектовањем. Њих тројица дружили су се још док су студирали на Архитектонском факултету у Нишу. Заједнички су почели да штампају материјале за своје потребе, потом су радили и за друге студенте, а кад су видели да посао иде, решили су да оснују фирму. Изнајмили су локал, „олакшали“ своје родитеље за по коју хиљаду евра, добили бесповратна средства од компаније „Филип Морис“ преко невладине организације „Енека“ и кренули у бизнис.

– Идеја о заједничком пословању родила се спонтано. У току студија имали смо доста додирних тачака са штампом. Сами смо штампали паное на којима смо излагали своје радове. Увек смо имали потребу за штампом, па се родила идеја да се бавимо тиме. У почетку смо радили само за студенте, а касније смо почели да радимо озбиљније. Када смо били на завршној години студија, формирали смо фирму „Линија пројект“ која се бави пројектовањем и извођењем грађевинских радова коју смо регистровали на име Горана Живковића, а касније смо отворили и једну на моје име – „Линија принт“ која се бави штампом, прича Андрија Бојовић.

По речима Горана Живковића, у старту су уложили десетак хиљада евра. Хтели су да узму кредит, али су им родитељи саветовали да се не задужују у време кризе, па су одрешили кесе, а преко невладине организације „Енека“ бесповратно су добили по 2.000 евра. Трећи ортак, Милан Ристић, није партиципирао код „Енеке“, већ је удружио новац који је добио од родитеља. Октобра 2009. године закупили су локал, 2. новембра стигло је решење Агенције за привредне регистре и почели су да раде. Пре неколико месеци придружио им се и Владимир Стојановић, такође колега са факултета.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: