NACIONALNI SAVET ZA OPORAVAK PRIVREDE: Konkretne mere, ali samo na papiru

U jednom od radnih dokumenata ovog tela na četrdesetak stranica obrazložena je aktuelna situacija u finansijskom i realnom sektoru i predložen je niz rešenja za probleme. Kao što to obično u Srbiji biva, problem nastane kad treba primeniti predložene mere…

konkretne-mere-samo-na-papiruZlobnici bi rekli da je Nacionalni savet za privredni oporavak za samo šest meseci ispunio očekivanja. Jer, ekonomska javnost je u startu sumnjala da će ovo telo ostvariti neki konkretan rezultat, a posle gromoglasne najave premijera Ivice Dačića o tome kako će domaća pamet spasiti srpsku privredu, članovi Saveta, sastali su se svega nekoliko puta, predlagali neke mere, ali konkretnih rezultata još nema.

Oni koji malo duže pamte, čini se da imaju razloga za sumnju u uspeh ovog projekta, jer i pre Dačića, gotovo svi srpski premijeri su oko sebe okupljali stručnjake, ali ih u krojenju ekonomske politike nisu mnogo konsultovali, niti slušali njihove savete. Još je Milka Planinc oko sebe okupljala ekonomske stručnjake (njen glavni ekonomista bio je Stojan Stamenković). Svojevremeno je stabilizacioni tim osnovao i Ante Marković, a ekonomiste je u svoj kabinet pozivao i Milan Panić. Ekonomski ekspertski tim postojao je i u vreme Mirka Marjanovića, a u doba premijera Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice napisano je, čini se, najviše strategija: za borbu protiv siromaštva, rešavanje problema izbeglica, za privredni razvoj, pa posebno za regionalni razvoj zemlje.

Poslednje takvo telo formirao je bivši premijer Mirko Cvetković. U njegovom savetu je takođe bio Stojan Stamenković i nekoliko profesora Ekonomskog fakulteta: Milojko Arsić, Boško Živković, Jurij Bajec i Dejan Šoškić, koji je kasnije postao guverner. A o tome koliki je bio njihov uticaj i koliko je njihovo mišljenje uvažavano najbolje govori činjenica da se Stojan Stamenković ljutio na novinare koji su ga predstavljali kao premijerovog savetnika. Po sopstvenom priznanju, on i njegove kolege u premijerov kabinet u svojstvu članova Saveta ušli su svega nekoliko puta. Ipak, jedan od njih u zgradi Vlade zaista je dobio svoju kancelariju i njegovo mišljenje bivši premijer Cvetković jeste uvažavao. Reč je o Juriju Bajecu, profesoru Ekonomskog fakulteta.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JUBILEJ PERIHARD INŽENJERINGA: Optimizacija štampe
  • AKCIJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: „Najbolje iz Srbije 2012.“
  • PRIMENA STANDARDA: Ko je taj ISO?
  • NOVO U TERMAMA OLIMIA I TUHELJ: Programi za zdrav način života
  • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (12): Timska prodaja u hotelijerstvu
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (2): Liderstvo i odgovornost
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2013.
Podelite ovaj tekst: