NEMAČKA RURSKA OBLAST: Visoka peć kao turistička atrakcija

Na mestima gde su do pre dve decenije rudnici i dimnjaci visokih peći označavali najveću industrijsku regiju Evrope, više nema „prljave tehnologije“. Umesto rudnika, nikao je muzej

Može li ugašena visoka peć da bude turistička atrakcija? Šta može da ponudi bivši rudarski basen uglja? Koga zanima da kroz muzej pogleda kako se nekada vadila ruda i kako se topila u metal? Šta je zanimljivo kad posmatrate hiljade i hiljade kvadratnih metara prostora u nekadašnjim fabričkim halama, radionicama ili prostorijama za administraciju?

Takav „prirodni park“ pretvoren u muzej i umetnost mogu da naprave – Nemci. U Rurskoj oblasti, preciznije u Duisburgu, moguće je da od železare nastane prirodni park.

„Region uglja i metalurgije u strukturalnoj promeni“ – glasio je tematski naziv jednog segmenta posete koju su preduzetnice Srbije i Crne Gore imale u okviru studijskog putovanja realizovanog u Esenu od 12. do 16. juna 2010. godine. Tu zaista imate priliku da se uverite u jedan od primera industrijske kulture u Rurskoj oblasti. Naime, na mestima gde su do pre dve decenije rudnici i dimnjaci visokih peći označavali najveću industrijsku regiju Evrope, više nema „prljave tehnologije“. Umesto rudnika, nikao je muzej. Umesto fabrike koksa tu su kafići i restorani a okolo je ekološka zelena oaza.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: