TRADICIJA I SAVREMEN ŽIVOT U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Tiha revolucija protiv abaja

Nedavno je magazin “Arabian Biznis” objavio listu od 100 svetski najuticajnijih Arapa. Na 95. mestu ove liste nalazi se modni kreator Amina Jassim. Ona je najpoznatija od svih žena koje se bave modom na Srednjem istoku

Novinar dnevnog lista Okaz i Marina Bulatović, dopisnik Biznis Magazina

Pojedine žene, uglavnom mlađe, u Kraljevini Saudijskoj Arabiji sve češće nose doktorske bele mantile. One zaobilaze pravilo koje kaže da na javnim mestima moraju da nose dugačke crne abaje. Sve veći broj studenata umetnosti, biologije, geografije, arhitekture nosi “doktorske” mantile i taj trend je u velikom porastu. Tako obučene žene sede po kafićima i restoranima, šetaju po šoping molovima u Džedi, Khobaru, Dammamu. Bele mantile uglavnom nose preko abaje, kupe ih za samo 200 saudijskih rijala što je oko 40 evra i kompletno promene imidž. (Crnu boju zamene belom!)

Tradicija je u Saudijskoj Arabiji uvek bila stroža prema ženama. One su pre 20 godina pokušale da promene boju abaje, da ne bude samo crna, ali taj predlog nije prihvaćen. Tradicija je prisutna u celoj zemlji, ali su više restriktivni u udaljenim ruralnim regionima.

Islamska religija poziva i muškarce i žene da se oblače skromno i da njihova garderoba ne ističe telo. Ipak, u velikim šoping molovima širom zemlje poznati svetski proizvođači otvorili su radnje – Dior, Chanel, Gucci, Versace, Armani… Tu se kupuju haljine koje koštaju pravo malo bogatstvo. Rezultati ankete, u kojoj je učestvovalo 280 proizvođača brendirane robe iz 67 država, kažu da je u Saudijskoj Arabiji zabeležen veliki porast prodaje ove robe – sa 31. došli su na 15. mesto u svetu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: