SLOBODAN VUČIĆEVIĆ O PRODAJI KOMPANIJE DROGA KOLINSKA: Nema gubitnika, pobednici su brendovi

Kompanije će sve manje biti nacionalne a sve više internacionalne. Naravno, kompanije prvo treba da budu regionalne da bi bile internacionalne. Ko god ne vidi tako unapred, imaće problema. Jer, naša su tržišta suviše mikroskopska da bi opstala kao izolovana

Slobodan Vučićević

Sada se dešavaju interesantne stvari koje nemaju veze sa ekonomijom: Slovenci se žale da su ostali bez svoje kompanije Droga Kolinska, u Srbiji se žale da su ostali bez kompanija Grand i Štark i bez brendova “smoki” i “bananica”, dok se u Hrvatskoj žale da su ostali bez para! Kažu, umesto da pare Atlantik grupe završe u Hrvatskoj, završile su u Sloveniji! A ja kažem: nema gubitnika, pobednici su brendovi. Jer, sa ovakvim jakim brendovima biće dovoljno i posla i proizvodnje i obrta na tržištu.

Ovako je Slobodan Vučićević, predsednik Uprave kompanije Droga Kolinska, odgovorio na naše pitanje o tome ko je šta dobio i šta izgubio u regionalnoj transakciji kojom je nedavno velika slovenačka kompanija prodata hrvatskoj Atlantik grupi. U ekskluzivnom razgovoru za Magazin Biznis, Vučićević govori o detaljima ove kupoprodajne operacije koja je izazvala brojne reakcije u regionu, iako se već duže vreme zna da slovenački holding Istrabenz, u čijem je većinskom vlasništvu Droga Kolinska, namerava da proda svoj najprofitabilniji deo, kako bi izašao iz finansijskih problema.

• Zašto je moralo da dođe do prodaje kompanije Droga Kolinska?

– Najpre je važno znati da je Droga Kolinska nastala iz vizionarske zamisli da se napravi jedna velika regionalna kompanija. I u tome se uspelo. I Štark i Grand i Droga Kolinska su uspeli u toj ideji, jer je pitanje šta bi sa njima bilo da se nisu našli u jednoj velikoj regionalnoj kompaniji. Sve je urađeno dobro i rezultati su dosta dobri. Firme su se povezale na pravi način. Jer, ne događa se uvek da su sva povezivanja i akvizicije uspešne. Naprotiv, jedna četvrtina akvizicija je vrlo uspešna, dve četvrtine su nesigurne i labilne posle spajanja kompanija, dok jedna četvrtina akvizicija propadne. Ja sam uveren da je stvaranje Droga Kolinske bilo pozitivno i uspešno.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: