КОМЕ И КОЛИКО МОЖЕ ПОМОЋИ УДРУЖЕЊЕ ИЗВОЗНИКА

Удружење извозника Србије окупља мала, средња и велика извозна предузећа, као и предузећа из кластера, а формирано је како би се обезбедила боља информисаност, повећала сарадња и размена искустава извозника, унапредила сарадња са државним институцијама и омогућио повољнији извоз

izvozniciШта је потребно предузећима да би повећала извоз? Потребне су: информације о страним тржиштима и проблематици извоза, унапређење прописа из области извоза, повезивање са потенцијалним партнерима и међусобно умрежавање. Тако би, укратко, могли да се формулишу резултати анкете коју је недавно спровео СЕЦЕП – Пројекат за развој конкурентности и промоцију извоза, у жељи да се идентификују проблеми домаћих извозника. На питање да ли су заинтересовани да постану чланови независног удружења извозника, 97 одсто фирми дало је потврдан одговор. У намери да одговоре њиховим потребама, омогуће бољу информисаност, повећају сарадњу, размену искустава међу извозницима и да унапреде пословно окружење, 25. јануара је у Београду формирано Удружење извозника Србије. Том приликом је директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) Божидар Лаганин најавио да ће та агенција ове године учествовати на 24 међународна сајма где ће промовисати домаћу извозну привреду. Он је позвао домаће извознике да конкуришу за програме подршке СИЕПА за шта је ове године обезбеђено 150 милиона динара.
Представник Европске уније у Београду Хозе Антонио Гомез рекао је да се оснивање тог удружења реализује у оквиру активности „Пројекат за развој конкурентности и промоцију извоза“ (СЕЦЕП) који финансира ЕУ са 3,5 милиона евра са циљем да се унапреде пословање, конкурентност и извозни капацитети малих и средњих предузећа у Србији. Гомез је на свечаности поводом формирања Удружења подсетио да је од 2001. до данас унија издвојила око 61 милион евра за помоћ развоју малих и средњих предузећа у Србији.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: