НА САЈМУ ЗАНАТСТВА И ПРЕДУЗЕТНИШТВА У МИНХЕНУ

Тридесетак предузетника из Србије, у организацији Прокредит банке, посетило je Сајам занатства и предузетништва у Минхену како би се кроз директне сусрете са представницима малих и средњих предузећа из света упознали са актуелним трендовима у пословању

sajam-u-minhenuНа Сајму занатства и предузетништва IHM у Минхену, од 14. до 17. марта, који је у организацији Прокредит банке посетило тридесетак предузетника из Србије, Миодраг Јокић, власник фирме Глобал караван која се бави реализацијом специјалних транспорта габаритног терета, договорио је наставак сарадње са партнером Dako World из Диселдорфа. Глобал караван, који превози приколице, багере и друга возила тежине до 100 тона, превозиће средином априла багере који раде на струју за РТБ Бор. Могућа је и сарадња на транспорту ветрењача за прве ветро-паркове у Србији.

– Dako World је друга фирма по величини за специјални друмски транспорт тешке робе у Европи. У сарадњи са њима превозићемо специјалне багере, а требало би да нас укључе у посао транспорта ветрењача из Немачке и Аустрије у ветропаркове код Вршца и Панчева. Посете оваквим сајмовима веома су корисне, али би и наша држава требало активније да помогне представљање малих и средњих предузетника (МСП) у свету и обезбеди веће износе бесповратних средстава за јачање конкурентности, као што је то случај у Немачкој, каже Миодраг Јокић.

Намера Прокредит банке била је да успешним власницима МСП омогући да се, кроз директне сусрете и састанке са представницима оваквих фирми из целог света, упознају са актуелним трендовима у пословању, прошире круг пословних партнера, утврде сарадњу и на тај начин створе услове за већу конкурентност производа и успешнији пласман робе и услуга на иностраним тржиштима. На 1.100 штандова на овом сајму, предузетници из 27 земаља, међу којима је била Хрватска, Чешка, Италија, Француска, Канада, Пољска и друге, у пет хала су представили ручне радове, канцеларије, пословне просторе и декорације за опремање дома, али и конструкционе материјале, као и технологије за баштованство, врата, ограде.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: