НОВИ ЦИКЛУС ПОДРШКЕ: Успешно су изашли из инкубатора

У бизнис инкубатор центар у Нишу уселила се друга генерација, што значи да је овај пројекат националне стратегије развоја малог и средњег предузетништва већ оправдао очекивања. Од тринаест почетника у првом циклусу – само један неуспешан

inkubatorБизнис инкубатор центар у Нишу основан је пре седам година као први у Србији са циљем да се иницира и помогне пословање малих и средњих приватних предузећа у Републици. Као и сваки нови пројекат, у почетку је наишао на сумњичавост. Било је ипак и оних који су веровали у његове циљеве, па је у напуштену халу Машинске индустрије ушло тринаест малих предузетника који су склопили уговор на три године. По уговору, након три године напустили су просторије БИЦ-а и наставили у својим или изнајмљеним просторијама. Само једном од њих посао није кренуо, па је напустио пројекат пре времена.

Након двогодишње паузе, која је искоришћена за реконструкцију инфраструктуре, Градско веће Ниша је фебруара ове године одобрило нови трогодишњи циклус и од јуна се усељавају нови станари. Да је пројекат оправдао постојање говори и податак да у другој генерацији има скоро двоструко више станара – укупно 24, од којих тринаест у производњи. Већина њих се већ уселила, а остали ће се усељавати један по један, како буду одмицали радови на обнови инфраструктуре.

– Први инкубациони циклус је завршен позитивно и радује чињеница да је неколико фирми чак наставило извозни посао. Они сада имају своје пословне просторе, снашли су се и раде. За разлику од прве генерације у којој су била предузећа из области лаке машинске индустрије, сада су ту произвођачи намештаја и текстилци који шију за индустрију намештаја, јер то сада тржиште више тражи. Новина је да Бизнис инкубатор центар неће пружати услуге само станарима, већ проширује своју делатност и на удружења, кластере, на све заинтересоване и ван овог центра. Циљ нам је да будемо сервис, нека врста инфо пулта свим малим и средњим предузећима у региону, каже за Економетар Јасна Стевовић, директорка БИЦ-а.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: