ПОРОДИЦА ПЕТРОВИЋ: Чистом Бистрицом до профита

Слободан Петровић годишње испоручује 20 тона квалитетне калифорнијске пастрмке на тржиште југа Србије. Уз етно ресторан, планира изградњу етно села са бунгаловима, како би употпунио туристичку понуду

cistom-bistricom-do-profitaКада је 2010. године остао без посла, грађевинац Слободан Петровић (34) из Власотинца дошао је на идеју да од уштеђевине отвори рибњак и тако себи и породици обезбеди егзистенцију. У нетакнутој природи, недалеко од Власотинца, у планинском насељу Горњи Дејан кроз које протиче чиста планинска река Бистрица, на планини Острозуб – испод врха Букове главе, на надморској висини од преко 1.100 метара, неколико километара од пута ка Црној Трави и Власинском језеру, Петровић је уз помоћ оца Радивоја и мајке Јелице и рођака Милана Крстића, отворио пастрмски рибњак 2010. и покренуо посао који сада само развија. У рибњаку, првом у овом крају, гаји калифорнијску пастрмку која је, како истиче, скупа за узгој. Међутим, за сада ипак опстаје. Развијајући посао, Петровић је одлучио да његов рибњак буде део туристичке понуде општине Власотинце. Са идејом да у град вина и виноградара привуче нове госте жељне природе, дружења и рибљих специјалитета, Слободан у оквиру комплекса има етно ресторан, а у плану је и етно село са бунгаловима како би употпунио туристичку понуду.

Калифорнијску пастрмку Слободан Петровић је почео да узгаја тек толико да има за егзистенцију и да за своју славу Никољдан рибом послужи госте. Из године у годину учио је о узгоју пастрмке, улагао, градио нове базене и сада годишње произведе двадесет тона рибе. Један је од ретких узгајивача пастрмке у власотиначком крају.

Иначе, у овом селу годишње се произведе 650.000 комада рибе, којом се снабдевају домаћинства и ресторани у Власотинцу, Лесковцу, Нишу и другим местима овог дела Србије.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПРЕДУЗЕТНИШТВА БИЗНИС БАЗА 2014. Промоција развоја предузетништва
  • УЗ СВЕТСКИ ДАН ШТЕДЊЕ 31. ОКТОБАР Како се штеди у Србији, а како у Европи
  • ОСАМ ГОДИНА ЂЕНЕРАЛИ ДРУШТВА ЗА УПРАВЉАЊЕ ДОБРОВОЉНИМ ПЕНЗИЈСКИМ ФОНДОМ Штедња за треће доба неминовност
  • НЕОБИЧАН „БИЗНИС“ У СРЦУ ШУМАДИЈЕ: ВАЈДА ОД КОКИЦА На истом продајном месту већ 46 година
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Српски привредници на међународним сајмовима
  • ЧАЧАНСКО УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ НА МИНИ САЈМУ У ПКС Мале фирме траже подршку
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (6) Промене које доносе профит
  • Следећи број Економетра излази 9. децембра 2014.
Podelite ovaj tekst: