ТРАНЗИЦИЈА: Финансијски терор

 

Данијел Цвијетићанин

Данијел Цвијетићанин

У свом обраћању Генералној скупштини Уједињених нација, председница Аргентине Кристина Киршнер упоредила је финансијски тероризам са тероризмом који сваки дан гледамо на Блиском и Средњем истоку (http://www.standard.rs/svet/30203-говор-кристине-киршнер-који-је-запањио-уједињене-нације ). Угледне представнике целог света изненадила је храброст и отвореност излагања председнице Киршнер и кристална јасноћа њених објашњења, иако су већини слушалаца, бар онима који су економски писменији, биле добро познате чињенице о лихварским каматама великих међународних финансијских корпорација, разорни механизми „реструктурирања“ дугова презадужених земаља, као и појава „лешинарских фондова“, који остварују астрономске профите откупом дуга ових земаља.

О економском тероризму великих светских финансијских корпорација говори се и пише већ годинама (види нпр. http://www.geopolitika.rs/index.php/sr/intervju/102-biosam-placeni-ekonomski-ubica ), али изгледа да је веома мали број влада угрожених земаља успео да извуче одговарајуће поуке, а ово важи и за све владе Србије (без изузетка). Понекад се запитам на ком се подручју исцрпљује шеснаесточасовни радни дан наших лидера, ако им не преостаје ни десетак минута времена да се упознају са замкама и опасностима у које недвосмислено гурају привреду и државу, и то пуном снагом. Често се САД, Велика Британија или Немачка, не без разлога, оптужују за економски терор над финансијски слабијим земљама и привредама, које су глобалне финансијске корпорације намерно гурнуле у амбис презадужености. Не треба, међутим, изгубити из вида чињеницу да су и становници САД, Велике Британије, Јапана и Немачке погођени не само кризом, него и другим манифестацијама похлепе и деструктивности двадесетак светских финансијских мега-корпорација. Колапс берзе и пензионих и инвестиционих фондова, које су ове корпорације (вероватно намерно) изазвале, значајно је смањио пензије и имовину десетина и стотина милиона грађана у овим земљама, а државна помоћ мега-корпорацијама тј. институцијама које су „сувишевелике-да-би-пропале“ (Штиглиц) мери се хиљадама милијарди долара, што је пало на терет пореских обвезника.

Тако су моћне финансијске корпорације са успехом отвориле непријатељске фронтове и према сопственом становништву, као и према свим осталим земљама, које желе, у име „слободе“, да претворе у своје вазале или робове. Зар се и вама не чини да је ова идеја веома далеко од идеје о светском слободном тржишту? За сада, корпорације напредују / побеђују на свим фронтовима, изазивајући крваве конфликте у бројним земљама за чија су тржишта (ресурсе) заинтересоване. Великом брзином преузимају потпуну контролу над глобалном привредом, чију перспективу
„развоја“, у овом тренутку, виде у изазивању светског (нуклеарног) рата и у послератном преузимању и контроли целокупних светских ресурса и тржишта.

Приметили сте да је економска наука још одавно (деветнаести век) предвидела овакав ток догађаја, тј. централизацију и концентрацију финансијског капитала у рукама стотинак породица, као и нужност рата ових „породица“ против свих (а и међусобно). Није то било пророчанство о светској завери сатаниста (које се, ето, остварило), него научно објашњење објективних, од људске воље независних, закона економског развоја. Неопходно је о томе говорити и писати што чешће. Можда је то један од ефикасних начина да се разуме економска стварност у којој живимо, а избегне тужна судбина у коју људски род срља? Или ви знате неки бољи начин?

Пише: Данијел Цвјетићанин, Универзитет „Сингидунум“


У овом броју још и …

  • МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПРЕДУЗЕТНИШТВА БИЗНИС БАЗА 2014. Промоција развоја предузетништва
  • УЗ СВЕТСКИ ДАН ШТЕДЊЕ 31. ОКТОБАР Како се штеди у Србији, а како у Европи
  • ОСАМ ГОДИНА ЂЕНЕРАЛИ ДРУШТВА ЗА УПРАВЉАЊЕ ДОБРОВОЉНИМ ПЕНЗИЈСКИМ ФОНДОМ Штедња за треће доба неминовност
  • НЕОБИЧАН „БИЗНИС“ У СРЦУ ШУМАДИЈЕ: ВАЈДА ОД КОКИЦА На истом продајном месту већ 46 година
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Српски привредници на међународним сајмовима
  • ЧАЧАНСКО УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ НА МИНИ САЈМУ У ПКС Мале фирме траже подршку
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (6) Промене које доносе профит
  • Следећи број Економетра излази 9. децембра 2014.
Podelite ovaj tekst: