ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА: Драгоцена помоћ младима

На завршној конференцији пројекта који од 2011. године реализује Немачка организација за међународну сарадњу закључено је да би програм професионалне оријентације требало интегрисати у образовни систем на свим нивоима

pomoc-za-profesionalnu-orentacijuПрограм професионалне оријентације и каријерног вођења који је уведен у све основне школе и канцеларије за младе у Србији, до сада је прошло више од 95.000 основаца и око 50.000 средњошколаца. Програм се спроводи кроз пројекат „Професионална оријентација у Србији“, који од 2011. године реализује Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством омладине и спорта Републике Србије. Циљ пројекта је да се кроз школске и ваншколске активности ученицима завршних разреда основне школе и средњошколцима пружи максимална подршка за самосталну и ваљану одлуку у избору будуће школе и занимања.

Млади се кроз овај програм оспособљавају да управљају својом каријером и прилагођавају брзим променама на тржишту, да се стално усавршавају, доносе одговорне одлуке у свим сферама живота и активно утичу на кључне друштвене и економске околности, истакнуто је на међународној конференцији „Мој пут до жељеног занимања“, коју је ГИЗ организовао 7. октобра у београдском Сава центру.

Пројекат „Професионална оријентација у Србији“ спроводи се у оквиру програма развојне сарадње Савезне Републике Немачке и Републике Србије, са главним циљем да се кроз системско повезивање образовних институција и тржишта рада омогући брже запошљавање и смањи стопа незапослености међу младима.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПРЕДУЗЕТНИШТВА БИЗНИС БАЗА 2014. Промоција развоја предузетништва
  • УЗ СВЕТСКИ ДАН ШТЕДЊЕ 31. ОКТОБАР Како се штеди у Србији, а како у Европи
  • ОСАМ ГОДИНА ЂЕНЕРАЛИ ДРУШТВА ЗА УПРАВЉАЊЕ ДОБРОВОЉНИМ ПЕНЗИЈСКИМ ФОНДОМ Штедња за треће доба неминовност
  • НЕОБИЧАН „БИЗНИС“ У СРЦУ ШУМАДИЈЕ: ВАЈДА ОД КОКИЦА На истом продајном месту већ 46 година
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Српски привредници на међународним сајмовима
  • ЧАЧАНСКО УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ НА МИНИ САЈМУ У ПКС Мале фирме траже подршку
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (6) Промене које доносе профит
  • Следећи број Економетра излази 9. децембра 2014.
Podelite ovaj tekst: