ПОВОЉНЕ ПОЗАЈМИЦЕ ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ И ФИРМЕ

Камата на кредите које Фонд за развој одобрава у оквиру Програма за 2014. износи два одсто, уколико је средство обезбеђења гаранција – меница банке, а у осталим случајевима, три одсто годишње. Средства Фонда могу да користе микро, мали, средњи и велики привредни субјекти, који у претходне две године нису пословали са губитком

iz-fonda-za-zarazvojПријем захтева за одобрење кредита код Фонда за развој започет је 1. августа, након усвајања Програма Фонда за ову годину, којим су предвиђени инвестициони кредити, кредити за трајна обртна средства и краткорочни кредити за привредна друштва, као и инвестициони, кредит за трајна обртна средства за предузeтнике и кредити за почетнике – за привредна друштва и предузетнике. За ове намене издвојено је пет милијарди динара, док је за привредне субјекте са поплављених подручја, за које је пријем захтева започет 2. јула, након усвајања Програма Фонда за ове привредне субјекте, држава наменила милијарду динара. Износ може бити и већи, ако буде интересовања.

Средства Фонда могу да користе микро, мали, средњи и велики привредни субјекти, који у претходне две године нису пословали са губитком. Услови кредитирања су повољнији него ранијих година, акценат је на помоћи микро и МСП, који могу да добију кредит од највише 100 милиона динара. Велика предузећа могу да рачунају на кредит од максимално 200 милиона динара, али под условом да њихов извоз премашује 51 одсто производње.

Пријем захтева траје до 15. децембра, а до краја године Фонд ће обрадити све захтеве за кредите. У Фонду су задовољни досадашњим интересовањем привредних субјеката за кредитирање. До половине октобра поднето је 97 захтева за кредите из Програма Фонда за 2014. годину и 64 захтева за кредите из Програма за субјекте са поплављених подручја. Фонд одобрава кредите са каматним стопама које су најповољније на тржишту, а највећи број захтева стигао је из Нишавског, Београдског и Јабланичког округа.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПРЕДУЗЕТНИШТВА БИЗНИС БАЗА 2014. Промоција развоја предузетништва
  • УЗ СВЕТСКИ ДАН ШТЕДЊЕ 31. ОКТОБАР Како се штеди у Србији, а како у Европи
  • ОСАМ ГОДИНА ЂЕНЕРАЛИ ДРУШТВА ЗА УПРАВЉАЊЕ ДОБРОВОЉНИМ ПЕНЗИЈСКИМ ФОНДОМ Штедња за треће доба неминовност
  • НЕОБИЧАН „БИЗНИС“ У СРЦУ ШУМАДИЈЕ: ВАЈДА ОД КОКИЦА На истом продајном месту већ 46 година
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Српски привредници на међународним сајмовима
  • ЧАЧАНСКО УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ НА МИНИ САЈМУ У ПКС Мале фирме траже подршку
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (6) Промене које доносе профит
  • Следећи број Економетра излази 9. децембра 2014.
Podelite ovaj tekst: