ПРОФ. ДР ЈЕЛЕНА КОЧОВИЋ: Морамо осигурати пољопривреду

Ниједна држава на свету не би требало да субвенционише неизвесност, а код нас се субвенционишу пољопривредни произвођачи уз стално присутан ризик да ће им бити уништена комплетна производња. Румунија је још 2011. године увела обавезно осигурање пољопривреде, у моменту када је имала много мању штету од Србије, а ми изгледа још увек нисмо извукли поуке

moramo-osigurati-privreduСветско тржиште осигурања озбиљно је уздрмано за време светске финансијске кризе, од 2008. године. Глобална криза утицала је и на Београдску берзу, што се одразило и на српско тржиште осигурања и на осигуравајуће компаније које су у свом портфолију имале акције фирми чије су цене падале. Тако су осигуравајуће куће исказале капитални губитак који им Народна банка Србије није признала као покриће техничких резерви, мада је требало – осигуравачи нису били криви што је дошло до глобалне финансијске кризе и таквих трендова на финансијском тржишту.

Овако др Јелена Кочовић, професорка Економског факултета у Београду и директорка Научноистраживачког центра овог факултета, оцењује ефекте светске финансијске кризе на глобално и српско тржиште осигурања. У разговору за Економетар она истиче да je у Србији финансијско тржиште неразвијено и са малом понудом финансијских инструмената. Зато постоје проблеми и са државним обвезницама, а наша саговорница је у дилеми да ли ће по истеку хартија од вредности које се емитују по основу старе девизне штедње, бити довољно дугорочних државних обвезница у које ће осигуравајуће компаније за животно осигурање моћи да улажу своја средства.

– Ипак, можемо рећи да су осигуравајуће куће биле стабилније приликом удара глобалне кризе у односу на банке, јер осигуравачи морају да воде обазриву инвестициону политику. Дакле, осигуравајуће компаније нису имале у свом портфељу контаминиране кредите или су они били јако мало заступљени. Карактеристично је да осигурање као делатност, заправо последње улази у кризу, али последње и излази из ње – каже професорка Кочовић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПРЕДУЗЕТНИШТВА БИЗНИС БАЗА 2014. Промоција развоја предузетништва
  • УЗ СВЕТСКИ ДАН ШТЕДЊЕ 31. ОКТОБАР Како се штеди у Србији, а како у Европи
  • ОСАМ ГОДИНА ЂЕНЕРАЛИ ДРУШТВА ЗА УПРАВЉАЊЕ ДОБРОВОЉНИМ ПЕНЗИЈСКИМ ФОНДОМ Штедња за треће доба неминовност
  • НЕОБИЧАН „БИЗНИС“ У СРЦУ ШУМАДИЈЕ: ВАЈДА ОД КОКИЦА На истом продајном месту већ 46 година
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Српски привредници на међународним сајмовима
  • ЧАЧАНСКО УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ НА МИНИ САЈМУ У ПКС Мале фирме траже подршку
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (6) Промене које доносе профит
  • Следећи број Економетра излази 9. децембра 2014.
Podelite ovaj tekst: