ОРГАНСКА ФАРМА „ЛАФ“: Мала оаза здраве хране

На шест хектара плодне земље у Барајеву, у еколошком окружењу, настала је фарма која од 2009. године примењује све принципе органске производње хране. Од 2010. повезала се са другим малим фармама у удружење „Био развој“, а 2011. године њени оснивачи изборили су се и за пијацу органске хране на Новом Београду. Ови вредни људи као предности посла којим се баве на првом месту истичу здраву храну, лично задовољство и очување биодиверзитета, како би деци оставили здраву земљу, односно обновљиви ресурс

mala-oaza-zdrave-hraneУ оквиру пољопривредног газдинства Радивојевић, које се простире на шест хектара плодне земље у Барајеву, надомак Београда, развила се органска фарма „Лаф“. Овде се, у еколошком окружењу, између Липовачке шуме и обронака Космаја, узгајају различите биљне културе, као и животиње, а од 2009. године примењују се сви принципи органске производње воћа, поврћа, житарица, јаја, зачинског биља…

Екипа Економетра посетила је средином октобра ово имање са кога се, на 320 метара надморске висине, пружа невероватан поглед и на планине Авалу и Букуљу. Изузетан ваздух и повољни ветрови чине ово место погодним тлом за пољопривредну производњу, а четири партнера која су основала фарму „Лаф“ одлучила су да се баве органском храном.

– Почело је тако што је Миодраг, на свом наслеђеном имању, кренуо да гаји за мене парадајз, паприку и разно друго поврће, јер сам ја алергична на пестициде и нисам могла да користим конвенционално произведене културе. Онда смо хтели да направимо огледно добро за друге Барајевце, највише због тога што овде сви имају по две баште – једна је „за јело“, а друга „за пијацу“ – објашњава прве кораке органске фарме „Лаф“ Зорана Гајић, један од четири оснивача, раније запослена у Светској банци на пословима регулаторне реформе.

Пословна идеја је била њена, а у овај пројекат уложила је своје знање и време како би завршила сву потребну „папирологију“. Задужена је и за промоцију што, по њеним речима, подразумева наступе на сајмовима и борбу коју је успешно завршила оснивањем пијаце органске хране у Блоку 44 на Новом Београду.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПРЕДУЗЕТНИШТВА БИЗНИС БАЗА 2014. Промоција развоја предузетништва
  • УЗ СВЕТСКИ ДАН ШТЕДЊЕ 31. ОКТОБАР Како се штеди у Србији, а како у Европи
  • ОСАМ ГОДИНА ЂЕНЕРАЛИ ДРУШТВА ЗА УПРАВЉАЊЕ ДОБРОВОЉНИМ ПЕНЗИЈСКИМ ФОНДОМ Штедња за треће доба неминовност
  • НЕОБИЧАН „БИЗНИС“ У СРЦУ ШУМАДИЈЕ: ВАЈДА ОД КОКИЦА На истом продајном месту већ 46 година
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Српски привредници на међународним сајмовима
  • ЧАЧАНСКО УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ НА МИНИ САЈМУ У ПКС Мале фирме траже подршку
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (6) Промене које доносе профит
  • Следећи број Економетра излази 9. децембра 2014.
Podelite ovaj tekst: