VLADIMIR BOŠKOVIĆ: I u godini pandemije, 99 odsto kompanija koristi faktoring

Velika ruska trgovačka kompanija X5 ima 27 milijardi dolara prometa i posluje širom Rusije. To je značajan potencijal i šansa srpskim kompanijama da tamo nastupe, dok im Sberbanka može biti podrška u investicijama. Posle inicijative i martovske online konferencije u organizaciji Sberbank, prvi ugovori o poslovnoj saradnji sa proizvođačima iz Srbije su već potpisani. Faktoring je jedna od usluga koja je specijalno namenjena uvozno-izvoznim poslovima

Vladimir Bošković

Sberbank Srbija organizovala je 18. marta, uz podršku Sberbank International, još jednu uspešnu online B2B konferenciju na kojoj je osam srpskih kompanija predstavilo svoje proizvodne potencijale vodećem ruskom trgovinskom lancu X5. Posebno mesto u tim prezentacijama imali su organski i ekološki prihvatljivi proizvodi srpskih proizvođača, kao i proizvodi bez palminog ulja. I ovom prilikom je Sberbank Srbija sve učesnike upoznala sa uslugama i podrškom namenjenom kompanijama koje se bave izvozom na tržište Rusije, ali i izvozom na ostala tržišta sveta.

Vladimir Bošković, član Izvršnog odbora Sberbank Srbija, kaže u intervjuu za Magazin Biznis da je konferencija po uspešnosti nadmašila očekivanja organizatora i da se odmah startovalo sa poslovnom saradnjom. Već su potpisani prvi ugovori. Poseban naglasak na ovoj B2B konferenciji bio je na uslugama međunarodnog faktoringa, jer to rešenje koristi sve veći broj preduzeća i kompanija u Srbiji, a zahvaljujući tome proizvođači dodatno unapređuju svoju likvidnost i jednostavnije i brže naplaćuju potraživanja.

– Nema sumnje da faktoring predstavlja zamajac za našu privredu. Jer, velika ruska trgovačka kompanija X5 ima 27 milijardi dolara prometa i posluje širom Rusije. To je značajan potencijal za plasman proizvoda i to može biti šansa našim kompanijama da tamo nastupe, dok im Sberbanka može biti podrška u investicijama. Posle ove naše inicijative, trgovinski lanac X5 već je potpisao ugovor o poslovnoj saradnji sa jednim proizvođačem iz Srbije, dok su u pripremi još tri značajna ugovora sa domaćim proizvođačima hrane. Nastavićemo da ohrabrujemo saradnju između kompanija u Srbiji i Rusiji i pozivamo sve domaće proizvođače koji planiraju plasman na tržištu Rusije, da nas kontaktiraju kako bi saznali sve pogodnosti koje smo spremni da im pružimo – ističe Vladimir Bošković.

• Na koji način Sberbanka podržava saradnju srpskih i ruskih kompanija? O kojim proizvodima je reč i o kojim iznosima?

– U ovim poslovima je umrežavanje ključna stvar. Sberbank Srbija nudi usluge i proizvode dokumentarnog poslovanja, akreditive, garancije za plaćanja, avansne garancije. U tome je naša snaga, jer nas partneri prepoznaju kao sponu sa Rusijom gde naša matična grupacija predstavlja najveću bankarsku grupu u Ruskoj Federaciji. Kompanijama je veoma bitna sigurnost plaćanja. Mi smo uveli međunarodni faktoring, kojim omogućujemo sistem plaćanja, a to je samo jedan od elemenata kojim osnažujemo saradnju sa kompanijama, u poslovanju sa Rusijom.

• Da li Srbija ima dovoljne količine robe za izvoz na rusko tržište?

– Za sada smo na početku saradnje koja može da se širi. Čak i kada bi sve kompanije u Srbiji proizvodile za Rusiju, ne bi mogle da zadovolje njihove potrebe, ali ovo je odličan početak. Potencijal je važan, a koristi od ovog posla će se multiplikovati. Srbija već ima jaku spoljnotrgovinsku saradnju sa EU, što ne znači da ne treba proširiti i izvoz u Rusiju. Utisak je da neke druge zemlje mnogo bolje koriste mogućnosti privredne saradnje sa Ruskom Federacijom nego Srbija. Zato je potrebno da proširimo saradnju i povećamo naš izvoz u Rusiju.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: