Рукотворине и погачице од шљиве маџарке

Сувенирница удружења „Путоказ“ у Чачку и здрава храна коју производи домаћинство Врачарић у селу Кремна два су од укупно девет награђених пројеката којима се подстиче предузетништво и отварају нова радна места

rukotvorineОрганизатори конкурса „Идеја за боље сутра“ – представници Фондације Ана и Владе Дивац, Уникредит фондације и Уникредит банке, посетили су 21. и 22. септембра Чачак и село Кремна у близини Ужица, како би новинарима у оквиру Медијског каравана представили два од укупно девет награђених пројеката. Како је Економетар већ писао у летњем двоброју (јул-август), након проглашења победника почетком јуна најављено је да ће се у наредној фази пажљиво пратити сви пројекти, како би се обезбедила успешна имплементација награђених идеја.

У Чачку је 21. септембра свечано отворена сувенирница „Путоказ“, коју су основале креативне Чачанке. Оне су награђене са 5.000 евра јер су у социјалном предузећу окупиле незапослене жене и баве се производњом, промоцијом и продајом народних рукотворина. Након само четири месеца већ су учиниле своје прве пословне кораке, а жеља им је да старе занате и вештине преточе у савремене производе.

– Изузетно смо поносне што је наша идеја изабрана за једну од најбољих и што захваљујући томе ми данас отварамо прву сувенирницу. Наш циљ је да незапослене жене, које се баве израдом ручних радова, малих уметничких дела, имају где да их изложе – рекла је Маја Пантовић, чланица удружења „Путоказ“.

Заједно са својим колегиницама, она је уверена да ће на овај начин допринети побољшању економског положаја жена из овог краја, али и очувању традиционалних вредности културне баштине.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: