РУМУНИЈА: Да ли је излазак из кризе на видику

Прошли избори су показали како политичка криза потхрањује економску и обрнуто. Хоће ли и Румуни имати свог Обаму

rumunijaКрајем новембра и почетком децембра у току је било бурно мењање румунске политичко-економске „крвне слике“. И овде се, ко зна по који пут, потврђује неписано правило да политичке кризе потхрањују оне економске. И обрнуто. Ово помињемо због тога што је управо крајем новембра почело да се размотава запетљано румунско кризно клупко и то тако што се најпре разрешава политичка замршеност.

Оборена десно-центристичка влада премијера Емила Бока, десне руке председника Трајана Басескуа, већ скоро два месеца отаљава своје надлежности са, према Уставу, скраћеним пуномоћјима. Једно од њих је веома важно: не може да подноси парламенту законске пројекте. Дакле, ни нацрт новог државног буџета за 2010.! А ММФ и кредитори из ЕУ неће да дају трећу траншу зајма од 20 милијарди евра, спасоносног за Румунију, који је закључен овог пролећа. Екипа веома захтевних зајмодаваца напустила је Букурешт са поруком: вратићемо се тек када решите политичку кризу.

А дотле, огромна рупа у румунском буџету, од чак пет милијарди евра, нема како да се запуши. Прва, али недовољна закрпа, јесте у примени. Сви они Румуни чије се плате напајају из државног буџета (има их око 1,4 милиона) треба до краја године да оду на осмодневни бесплатни радни одмор. Реч је о радним данима. Та закрпа треба да попуни свега 15 одсто буџетског мањка.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: