SERBIA ORGANICA: Здрава храна – велики изазов за Србију

Нада Мишковић, власница „Био шпајза“, најављује да ће уз подршку Словачке бити могуће добити сертификате Србије за ЕУ. За десет година земљиште са здравом храном треба да се прошири на 500.000 хектара. У мају 2010. године могуће подношење захтева Бриселу за добијање акредитације српских сертификационих тела

zdrava-hranaКад смо се упутили на разговор са Надом Мишковић, власницом прве продавнице здраве хране „Био шпајз“ на Каленићевој пијаци у Београду (отворена још 1986), нисмо ни слутили да ће нас управо ова успешна предузетница информисати о значајној иницијативи министра пољопривреде др Саше Драгина и државног секретара др Мирјане Милошевић о оснивању Асоцијације произвођача здраве хране. Асоцијација је свесрдно прихваћена од стотину еминентних предузетника, произвођача здраве хране, представника Привредне коморе Србије и свих других учесника.

И, пре него што пређемо на појединости утемељења ове институције (Управни одбор броји 11 чланова а председница је наша саговорница Нада Мишковић), читаоцима Економетра представићемо биографски кроки једне од првих српских предузетница.

Одлучна у намери да не прихвати чиновнички рад од седам до петнаест часова, а ни професију медицинске сестре за коју се школовала, Нада Мишковић је пошла новим и изазовним путевима. Уписала је студије италијанског језика и књижевности (други предмет био је енглески језик и књижевност) и затим се прихватила посла преводиоца, да би пред одлазак у Италију, где ће живети и радити четири године, завршила и Вишу трговачку школу. Не налази себе ни у Италији и враћа се у родни Београд. Тражећи непрестано остварење своје потпуне слободе, одлучила је да отвори продавницу здраве хране, којих тада, у бившој СФРЈ, није било.

„Био шпајз“, мала продавница коју је Нада Мишковић сазидала новцем зарађеним у Италији, али и захваљујући кредиту који је добила у Инекс банци, данас је синоним здраве хране и симбол почетка ширења сличних продавница у српским градовима и превасходно у Београду.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: