SARADNJA PREDSTAVNIŠTAVA PKS U INOSTRANSTVU SA SRPSKIM PREDUZEĆIMA

Čak i kada naše preduzeće dobije kvalitetan poslovni kontakt sa stranom firmom, ono najčešće ne može da ga realizuje, jer se sreće sa problemima tipa: nedostatak stručnjaka, nedovoljno poznavanje stranog jezika, nesposobnost da se napravi kvalitetan poslovni ugovor, nepoznavanje finansijskih uslova i međunarodnog prava – kaže Vera Vidović, direktorka Predstavništva Privredne komore Srbije u Austriji

Vera Vidović na jednom od sajmova u Beču

Već četiri godine, direktori predstavništava Privredne komore Srbije u inostranstvu jednom kvartalno u Beogradu imaju susrete sa privrednicima Srbije. Osim tih susreta u Beogradu, putuje se i u gradove po Srbiji – Požarevac, Valjevo, Kraljevo, Kragujevac, Leskovac, Niš, Kikinda, Zrenjanin, Subotica… Na svakom od tih sastanaka, koji se održavaju u Regionalnim privrednim komorama i koji su, uglavnom, dobro organizovani, prisutno je od 20 do 100 preduzeća iz regiona.

Sredinom decembra prošle godine, održan je jedan od takvih, redovnih kvartalnih susreta u Beogradu, u Privrednoj komori Srbije. Vera Vidović, direktorka Predstavništva Privredne komore Srbije u Beču, u Austriji, imala je tom prilikom, tokom dva dana, susrete i razgovore sa predstavnicima 36 srpskih preduzeća. Šta su pitali i kakva su interesovanja naših privrednika za saradnju sa Austrijancima?

– Uglavnom se sve svodi na ista pitanja: kako plasirati robu na austrijsko tržište, kako naći distributera, poslovnog ili strateškog partnera. Inicijalne informacije na tu temu mi, direktori PPKS u inostranstvu, dajemo svaka tri meseca širom Srbije na redovnim sastancima sa privrednicima iz različitih regiona Srbije. To radimo već pune četiri godine – kaže Vera Vidović u razgovoru za Magazin Biznis.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: