IVAN NIKOLIĆ, SARADNIK EKONOMSKOG INSTITUTA: Ministar finansija nije Deda Mraz

Nova vlada treba da dobije šansu i neki period od par meseci predaha za dokazivanje svojih sposobnosti i spremnosti da sprovede svoj program. Ako vlada za to nije sposobna, onda im je potreban MMF da ih podrži

Ivan Nikolić

Iako još nije poznato ko će činiti novu vladu, izazovi koji je čekaju su vrlo dobro poznati. Ovim rečima Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, počinje razgovor za Magazin Biznis. Nadam se da ćemo dobiti zaista stabilnu vladu koja će imati jasan ekonomski cilj i koja će biti spremna da radi na njegovom ostvarenju. Bez obzira na to koliko će u tom procesu biti izazova koji na kratak rok neće doneti političku popularnost, dodaje. Naprotiv, sadržaće one elemente koje bi političari voleli da izbegnu.

– Najbitniji izazovi u ovom trenutku su urgentno smanjivanje budžetskog deficita, samim tim i delovanje na obuzdavanju rasta javnog duga. Sasvim je izvesno da se manjak u kasi širi, podaci pokazuju da je tako. On će do kraja godine biti za dva odsto veći od plana i naravno on će se opet finansirati zaduživanjem, što ne ide u prilog tezi da smo dostigli limit zaduživanja. Jer, da nismo u poziciji da se zadužimo onda ne bismo ni imali toliki deficit koji imamo. A zakonski okviri su takvi kakvi su, a propis, bez sankcija je besmislen, nedovršen i nema težinu.

• Šta bi onda nova vlada trebalo da uradi?

– Konsolidacija budžeta je neizbežna i kreatori fiskalne politike će morati da se odluče za štednju, ali je moguć i rast nekih prihoda. Pod štednjom podrazumevam sažimanje državne administracije, putem obuzdavanja rasta masa plata ili čak nekih redukcija bilo nominalnim smanjenjem prosečnih zarada ili smanjenjem broja zaposlenih. Realno gledano, postoji mogućnost da javni sektor bude efikasniji nego što jeste. Možemo da pričamo i o smanjenu subvencija, ali bojim se da tu nema mnogo prostora za štednju. Ali, ono što je izvesno jeste da su uštede na svakoj poziciji moguće, da je sve dozvoljeno i ništa nije sveto. Međutim, insistiranje samo na štednji može da bude pogubno, jer svaka takva aktivnost može delovati recesiono. Zato je neophodno i donošenje nekih nekonvencionalnih mera kako bi se podigla privredna aktivnost.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: