SLAVIŠA TASIĆ: Srbija je fiksirala kurs i to je najbolje rešenje za nas

Cilj Narodne banke Srbije je stabilnost cena, i ona ga dosledno ostvaruje: ovo je period najniže inflacije u našoj modernoj istoriji. A taj cilj je ostvaren na vrlo jednostavan način, politikom kursa. Fiksni kurs nije cilj sam sebi, on je samo najbolje sredstvo da se postigne monetarna stabilnost. Zašto prethodni guverneri, impresivnih biografija, to nisu videli, ne bih znao da objasnim

Slaviša Tasić

Slaviša Tasić: „Zakucana“ vrednost dinara u odnosu na evro, najbolji izbor za Srbiju

Fiksni kurs je najbolje rešenje za Srbiju. Ovaj stav retko se može čuti od srpskih ekonomista. Međutim, Slaviša Tasić, autor elektronskog biltena Tržišno rešenje, po tome je izuzetak. Izbor kursa zavisi od konteksta, objašnjava u razgovoru za Magazin Biznis i smelo tvrdi da je u našim okolnostima „zakucana“ vrednost dinara u odnosu na evro, najbolji izbor za Srbiju.

„Ne postoji dobar ili loš kurs, svi imaju prednosti i mane. Ali postoji kurs koji više ili manje odgovara jednoj privredi. Za Srbiju je fiksni kurs prema evru uvek bio najbolje rešenje iz nekoliko razloga“, objašnjava naš sagovornik.

• Mnoge Vaše kolege se ne bi složile sa Vama. Zašto mislite da je fiksiranje kursa dobro?

– Tu je, prvo, duga istorija inflacije i nestabilnosti, zbog čega ljudi ne veruju dinaru. Da se bar od 2001. godine NBS dokazala kao centralna banka od poverenja, da je uspevala da drži inflaciju niskom, onda argument za fiksni kurs ne bi bio toliko jak. Kako smo godinama imali visoku i promenljivu inflaciju, fiksni kurs se nametnuo kao rešenje koje vezuje ruke centralnoj banci. Smirivanjem kursa, smiruje se inflacija.

Dalje, naša privreda je izuzetno evroizovana, upravo zbog tog nepoverenja u dinar. U malo kojoj zemlji se cene tako rutinski izražavaju u stranoj valuti, u evru. To važi za sve značajnije cene, od plata do nekretnina, pa čak i država upotrebljava evro u svojim uredbama i zakonima. Pomoć od 100 evra, plata od 600 evra i tako dalje. Dinar je naše sredstvo plaćanja, ali pravo merilo vrednosti u Srbiji je evro i to je nemoguće promeniti. Fiksni kurs samo priznaje tu realnost i olakšava posao privredi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DIGITALNOM TRANSFORMACIJOM DO BOLJEG KORISNIČKOG ISKUSTVA: Digitalna budućnost sa Banca Intesa
  • ISTRAŽIVANJE IMMOFINANZ-a, VODEĆEG INVESTITORA U OBLASTI KOMERCIJALNIH NEKRETNINA NA TRŽIŠTU CIE: Kupovne navike potrošača se nisu značajno promenile tokom pandemije
  • AMERIČKA KOMPANIJA ROCKWELL AUTOMATION OTVORILA KANCELARIJU U BEOGRADU: Automatizacija je srce moderne industrije
  • KAKO SE KREIRA IMIDŽ I REPUTACIJA: Igraj i pobedi
  • SANJA MILAKOVIĆ KOLUNDŽIJA, PRINCIPAL, EXECUTIVE GROUP: Održivo poslovanje u prvom planu, a ne samo profit
  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA – KAKO JE DOBRO VIDETI VAS OPET: Junski susret 2021. u znaku jubileja
  • DRUGAČIJE LICE SALCBURGA: Berba jagoda ispod Alpa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Olimpijske igre u Tokiju između troška i iznenađenja
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2021.
Podelite ovaj tekst: