ŠTA JE POKAZAO PANDEMIJOM IZNUĐENI EKSPERIMENT RADA OD KUĆE: Spori povratak u kancelarije

Promena je bila iznenadna i iznuđena. Negde u martu prošle godine, kad je pandemija bila na vrhuncu, a mere ograničavanja kretanja i opšteg društvenog „zaključavanja“ uvedene gotovo svugde, događao se i pravi egzodus iz kancelarija. Svako čija je priroda posla to dozvoljavala, upućivan je na „rad od kuće“, sa službenim ili ličnim kompjuterom i, naravno, povezan internetom.

Nešto više od godinu dana kasnije, krajem ovog proleća, vanredno stanje je uglavnom prestalo. Masovne vakcinacije u najvećem delu planete zdravstvenu krizu su učinile manje dramatičnom – mada ne i sasvim suzbijenom – pa je „normalizacija“ počela i u poslovnoj sferi.

Normalizacija, međutim, ne donosi brzi i masovni povratak u kancelarije koje su u međuvremenu bile ili potpuno ili samo delimično ispražnjene. Ono što se dešava svugde, to je da je proces povratka neočekivano spor i praćen kalkulacijama da li je obnova pređašnjeg stanja uopšte moguća.

Druga dilema je – da li je i poželjna? Okupljanje svih zaposlenih na jednoj adresi je tradicionalni način organizacije rada koji je samo marginalno menjan i kad je internet postao faktor koji je promenio mnoge aspekte civilizacije. „Ofis“ (kancelarija) je opstao i zbog starog uverenja da je prisustvo zaposlenih na jednom mestu i faktor koji povećava produktivnost, podstiče inovativnost, stvara osećaj pripadnosti…

U ovom momentu već su poznati glavni rezultati planetarnog eksperimenta rada od kuće. Prvi je da se ta praksa nastavlja i tamo gde su zdravstveni razlozi za nju prestali. Drugi pak pokazuje da su stvorena dva tabora. U prvom su kompanije koje traže da se svi zaposleni odmah vrate na svoja radna mesta, dok su u drugom one gde se preporučuje da se sa radom od kuće nastavi i gde se razmišlja da se raspoloživi poslovni prostor drastično reducira.

U taboru zagovornika povratka na staro pre svega je ono što se u svakodnevnom govoru naziva Volstrit: bankarski i finansijski sektor koji je koncentrisan u donjem delu Menhetna, središta najveće američke metropole, Njujork Sitija.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DIGITALNOM TRANSFORMACIJOM DO BOLJEG KORISNIČKOG ISKUSTVA: Digitalna budućnost sa Banca Intesa
  • ISTRAŽIVANJE IMMOFINANZ-a, VODEĆEG INVESTITORA U OBLASTI KOMERCIJALNIH NEKRETNINA NA TRŽIŠTU CIE: Kupovne navike potrošača se nisu značajno promenile tokom pandemije
  • AMERIČKA KOMPANIJA ROCKWELL AUTOMATION OTVORILA KANCELARIJU U BEOGRADU: Automatizacija je srce moderne industrije
  • KAKO SE KREIRA IMIDŽ I REPUTACIJA: Igraj i pobedi
  • SANJA MILAKOVIĆ KOLUNDŽIJA, PRINCIPAL, EXECUTIVE GROUP: Održivo poslovanje u prvom planu, a ne samo profit
  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA – KAKO JE DOBRO VIDETI VAS OPET: Junski susret 2021. u znaku jubileja
  • DRUGAČIJE LICE SALCBURGA: Berba jagoda ispod Alpa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Olimpijske igre u Tokiju između troška i iznenađenja
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2021.
Podelite ovaj tekst: