U KOJOJ SMO FAZI KOVID KRIZE: Korona sa nama igra na produžetke

Kao najveći rizik za globalnu privredu OECD navodi inflaciju i to što se javljaju uska grla u pojedinim sektorima, što može da prekine lance snabdevanja i izazove cenovne poremećaje na tržištu. Ekonomisti smatraju da će biti dobro ako je inflacija izazvana prekinutim lancima snabdevanja, jer će takav rast cena kratko trajati. Lošiji scenario je ako je ona sistemska i posledica ogromne količine naštampanih para. Privrednici upozoravaju da čak postoje sektori koji se suočavaju sa nelikvidnošću

Na slovo „K“ počinje i korona i kriza, ali slovom „K“ počinje i ekonomski oporavak. Tačnije, izlazak iz ove, po svemu netipične, krize imaće netipičan oblik. I kako su to primetili ekonomisti na Zapadu, oporavak će imati oblik slova „K“. Jer, prvo su prošle godine svi sektori naglo pali nadole, a onda su se neki vrlo brzo oporavili i vratili na pretkrizni nivo, ili ga čak i prestigli, a neki drugi nastavili su strmoglavo da padaju.

Najnoviji izveštaj OECD-a upravo to i pokazuje. Sektori poput nekretnina, razvoja softvera i kompjuterskih usluga, ali i farmaceutska industrija beleže snažan rast, dok saobraćaj i energetika još zbrajaju gubitke.

Kao najveći rizik za globalnu privredu, u svom izveštaju o ekonomskim perspektivama, OECD navodi inflaciju i to što se javljaju uska grla u pojedinim sektorima, što može da prekine lance snabdevanja i izazove cenovne poremećaje na tržištu.

Korona je izazvala dubok, ali kratkotrajan pad privredne aktivnosti u svetu i Srbiji, nakon čega je usledio snažan oporavak većine privreda, ocenjuje na početku razgovora za Magazin Biznis Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i urednik biltena Kvartalni monitor. BDP na nivou sveta je u prošloj godini pao 3,2 odsto, kao posledica dubokog pada u jednom ili dva kvartala, ali se već u ovoj godini očekuje rast svetske privrede od pet do šest odsto.

„Srbija je zbog specifične strukture privrede, snažnih monetarnih i fiskalnih stimulansa i relativno blagih epidemioloških mera ostvarila relativno dobre rezultate u periodu pandemije. Pad BDP u prošloj godini je iznosio jedan odsto, što je šesti najbolji rezultat u Evropi, a u ovoj godini se očekuje rast od oko šest odsto, što će biti među boljim rezultatima u Evropi. Ostvarenim rezultatima Srbije u prošloj godini je doprinela dobra poljoprivredna sezona, kao i povoljni odnosi uvoznih i izvoznih cena na svetskom tržištu“, ističe Arsić.

Ipak, i u Srbiji i u svetu je počeo oporavak skoro svih privrednih delatnosti, uključujući i one koje su najviše bile pogođene pandemijom, kao što su avionski saobraćaj, međunarodni turizam, industrija zabave, kultura, primetio je profesor Arsić.

„U nekim delatnostima još postoji pad kada se porede podaci za prvi kvartal ove godine sa prvim kvartalom prethodne, kada je pandemija tek počela. Kada budu dostupni podaci za drugi i naredne kvartale ove godine, očekujem da će oporavak biti registrovan u svim delatnostima, pa verujem da nakon toga oporavak po delatnostima više neće ličiti na slovo ‘K’“, optimističan je Arsić.

Foto: Bizcommunity

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DIGITALNOM TRANSFORMACIJOM DO BOLJEG KORISNIČKOG ISKUSTVA: Digitalna budućnost sa Banca Intesa
  • ISTRAŽIVANJE IMMOFINANZ-a, VODEĆEG INVESTITORA U OBLASTI KOMERCIJALNIH NEKRETNINA NA TRŽIŠTU CIE: Kupovne navike potrošača se nisu značajno promenile tokom pandemije
  • AMERIČKA KOMPANIJA ROCKWELL AUTOMATION OTVORILA KANCELARIJU U BEOGRADU: Automatizacija je srce moderne industrije
  • KAKO SE KREIRA IMIDŽ I REPUTACIJA: Igraj i pobedi
  • SANJA MILAKOVIĆ KOLUNDŽIJA, PRINCIPAL, EXECUTIVE GROUP: Održivo poslovanje u prvom planu, a ne samo profit
  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA – KAKO JE DOBRO VIDETI VAS OPET: Junski susret 2021. u znaku jubileja
  • DRUGAČIJE LICE SALCBURGA: Berba jagoda ispod Alpa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Olimpijske igre u Tokiju između troška i iznenađenja
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2021.
Podelite ovaj tekst: