Da li „novim zlatom“ može da se osvoji svet

Krilatica koja je nastala pre više od tri decenije – „Misli globalno, deluj lokalno“ kao glavni moto globalizacije, upotrebljavana je i kombinovana bezbroj puta. I jeste zgodna za varijacije.

Anđelko Trpković: „Kako to? Nije mi jasno“

Međutim, taj slogan koji je nama, savremenicima, postao poznat krajem osamdesetih godina prošlog veka, u doba opšte zanesenosti globalizacijom, konstruisan je od reči koje su stavljene u drugačiji kontekst pre više od jednog veka. Naime, prvobitni slogan je glasio „Misli lokalno, deluj globalno“ (originalno „Think Local, Act Global“), a izumeo ga je Škot, ser Patrik Gedes još 1915. godine.

Ovogodišnji Letnji Vivaldi CMO forum, Mokrogorske škole menadžmenta, održan od 16. do 18. juna na Mokroj Gori, imao je za osnovu baš tu izvornu krilaticu „Misli lokalno, deluj globalno“. Na slavnog Škota, geologa, planera, konzervatora i humanistu koji je zaboravljen ubrzo posle smrti (1854-1932), a postao prošlih godina aktuelniji nego ikad, podsetio je uvodničar CMO foruma Anđelko Trpković, CEO Publicis Adriatic grupe. Uz naglasak da je reč o jednom od najvećih naprednih mislilaca modernog sveta, Trpković je Gedesa označio onim što mu mnogi savremenici priznaju danas: postao je gotovo svetac – zaštitnik pokreta za održivi razvoj.

Koselektori ovogodišnjeg foruma: Darko Lukić, Svetlana Bunčić i Marijana Agić Molnar, uz domaćina – Stefana Đuričića, rukovodioca poslovnih događaja u MŠM, proveli su, tokom tri dana, više od stotinu učesnika kroz brojne teme, panel razgovore i predavanja marketinških stručnjaka. Među njima je počasno mesto svakako pripalo legendi srpskog marketinga Žozefu Ivanu Lončaru, koji je lično prisustvovao ovogodišnjem CMO.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DIGITALNOM TRANSFORMACIJOM DO BOLJEG KORISNIČKOG ISKUSTVA: Digitalna budućnost sa Banca Intesa
  • ISTRAŽIVANJE IMMOFINANZ-a, VODEĆEG INVESTITORA U OBLASTI KOMERCIJALNIH NEKRETNINA NA TRŽIŠTU CIE: Kupovne navike potrošača se nisu značajno promenile tokom pandemije
  • AMERIČKA KOMPANIJA ROCKWELL AUTOMATION OTVORILA KANCELARIJU U BEOGRADU: Automatizacija je srce moderne industrije
  • KAKO SE KREIRA IMIDŽ I REPUTACIJA: Igraj i pobedi
  • SANJA MILAKOVIĆ KOLUNDŽIJA, PRINCIPAL, EXECUTIVE GROUP: Održivo poslovanje u prvom planu, a ne samo profit
  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA – KAKO JE DOBRO VIDETI VAS OPET: Junski susret 2021. u znaku jubileja
  • DRUGAČIJE LICE SALCBURGA: Berba jagoda ispod Alpa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Olimpijske igre u Tokiju između troška i iznenađenja
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2021.
Podelite ovaj tekst: