SLAVKO CARIĆ, ERSTE BANKA NOVI SAD: Čekamo da kupimo Hipo banku

Erste banka je poslala pismo o zainteresovanosti za Hipo banku u Srbiji, i sada čekamo dalje korake u tom procesu. Da li će se to završiti akvizicijom ili ne, videćemo

Slavko Carić

Slavko Carić

Nedavno je objavljen podatak da je Erste banka Novi Sad u prošloj godini ostvarila neto dobit od 1,25 milijardi dinara, što je za 58,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, ostvaren je i rast ukupnih kredita koje je odobrila ova banka, kao i rast depozita. O tome šta je bilo presudno da se ostvari tako uspešno poslovanje, o dinarskim obveznicama koje je emitovala ova banka, o zainteresovanosti za kupovinu Hipo Alpe Adria banke, ali i o tome da li se do sada isplatilo sve što je austrijska Erste grupacija uložila u Srbiju, na pitanja Magazina Biznis odgovarao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke Novi Sad.

Kad je reč o uspešnim prošlogodišnjim rezultatima, Slavko Carić kaže da ova banka već duže vreme beleži trend povećanog kreditiranja privrede i stanovništva, što je i osnovni razlog za veći profit:

– Ali, mi smo uložili i veliki trud da povećamo efikasnost poslovanja, što se ogleda u značajno boljem odnosu troškova i prihoda – ističe Carić.

• U izvore finansiranja uključili ste i emitovanje dinarskih korporativnih obveznica za koje je vladalo veliko interesovanje u novembru prošle godine. Da li ste bili prinuđeni na taj oblik finansiranja banke? Kolika je korist za banku od izdavanja obveznica s obzirom na visoku kamatu od 15 odsto koja se isplaćuje kvartalno?

– Dinarski krediti su traženi, a štednja u dinarima je skromna. Ovaj način finansiranja smo izabrali da bismo proširili izvore, a istovremeno i da podstaknemo razvoj finansijskog tržišta u Srbiji. Kamatnu stopu smo dobro odredili, ni previsoko ni prenisko. Zaživelo je i sekundarno trgovanje našim obveznicama, što je jako dobro.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JUBILEJ PERIHARD INŽENJERINGA: Optimizacija štampe
  • AKCIJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: „Najbolje iz Srbije 2012.“
  • PRIMENA STANDARDA: Ko je taj ISO?
  • NOVO U TERMAMA OLIMIA I TUHELJ: Programi za zdrav način života
  • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (12): Timska prodaja u hotelijerstvu
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (2): Liderstvo i odgovornost
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2013.
Podelite ovaj tekst: