SLOBODAN ZEČEVIĆ: Korona kriza je samo ubrzala procese globalne konfrontacije

Povećale su se tenzije između Kine i SAD. To, istorijski gledano, podseća na Hladni rat Rusije i Amerike. Razlika je što su sada ove dve zemlje međusobno ekonomski integrisane. Kina preko vakcina širi “meku moć” u zemlje trećeg sveta, pa i u Srbiju. Evropa to ne može da radi, jer nema dovoljno vakcina ni za sebe. EU Srbiji zamera neusklađenost spoljne politike sa evropskom, a sa druge strane, ne nudi nam ni maglovitu viziju o proširenju

Slobodan Zečević

Virus kovid-19 trajno je promenio neke globalne geopolitičke odnose, a neke procese ubrzao. Ono što je najočiglednije jeste da se ubrzava ekonomski razvoj Kine, jer ova zemlja brže izlazi iz krize nego ostatak sveta. Istovremeno, Kina preko vakcina koje stižu u zemlje trećeg sveta pojačava i širi svoj politički i ekonomski uticaj. Ovu ocenu u razgovoru za Magazin Biznis izneo je Slobodan Zečević, redovni profesor u beogradskom Institutu za evropske studije, i podsetio da je Kina čak i prošle godine, kad je globalna privreda bila u padu, imala rast privredne aktivnosti.

– To stvara nervozu kod Sjedinjenih Američkih Država koje ne žele da dozvole da postanu broj dva, već imaju nameru da sačuvaju svoj primat. Korona kriza je samo na neki način ubrzala procese konfrontacije i povećala tenzije između Kine i SAD. To, istorijski gledano, podseća na Hladni rat Rusije i Amerike, ali ipak ima nekih bitnih razlika u tom sukobu.

• U čemu je sada razlika, kad govorimo o aktuelnoj konfrontaciji Kine i Amerike?

– Ogromna je razlika jer je sada ekonomska razmena i ekonomska povezanost između Kine i SAD velika. Za razliku od sukoba tokom Hladnog rata između SSSR-a i Amerike. Obe zemlje imaju i neke međusobne zajedničke ekonomske interese. Manja je svojevremeno bila trgovinska razmena između Amerike i SSSR-a, pa se zato i lakše ulazilo u političke i oružane sukobe. Danas, takođe, postoje i kočnice koje su neka vrsta garancija da do oružanog sukoba neće doći.

• Osim međusobne ekonomske povezanosti, koje još “kočnice” postoje?

– Konflikt sprečava i činjenica da obe zemlje imaju nuklearno naoružanje. Ali, međusobne tenzije rastu i korona kriza ih je samo ubrzala. Jer, Kina želi da postane ekonomska sila broj jedan, a Amerikanci, ako žele da sačuvaju svoju dominaciju, moraju da jačaju uticaj i u drugim delovima sveta, kao što su Azija ili Indija, ili čak Afrika, gde Kina ima veći uticaj. Takođe, osim ekonomije, tenzije pojačava i taj sukob koji postoji u Kineskom moru ili sukob Amerike i Kine oko Tajvana, na primer.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: