Успешна година, упркос тешкоћама

Сектор малих и средњих предузећа се благо опоравља, па су привредници оптимисти и за следећу годину. Аналитичари, међутим, истичу да је процентуално мало средњих предузећа која једина могу да допринесу бржем привредном расту. Осим тога, чак две трећине предузећа су нискотехнолошко развијена, са малим бројем запослених. Али укупно посматрано, у 2018. години дошло је до опоравка овог сектора, а раст се очекује и у 2019.

Тамара Дунђеровић, руководилац Центра за програме подршке привреди и микро, малим и средњим привредним друштвима у Привредној комори Србије (ПКС), каже да се на основу расположивих података може закључити да је у сектору МСП дошло до позитивног помака. Такође, према подацима Управе царина, а на основу завршних рачуна из 2017. године, укупан извоз овог сектора износио је 6,1 милијарду евра у 2017. години, што у укупном извозу чини од 39,1 одсто, наводи Дунђеровићева.

– Податак за илустрацију позитивних кретања сектора МСП јесте и то да је у првих девет месеци 2018. остварено пет милијарди евра извоза, што представља раст од 9,9 одсто у односу на исти период 2017., са учешћем од 39,0 одсто у укупном извозу. С обзиром на важност сектора МСП за стабилан економски развој једне земље и њихов допринос у запошљавању, потребно је да се и у наредној години задржи релативно висока стопа раста. За то је потребно дати велику подршку високотехнолошким делатностима и иновативним решењима која могу да унапреде структуру привреде Србије и увећају додату вредност, а тиме и раст БДП-а – каже она.

Директор продаје у компанији Yumis, Милан Марковић, каже да су ове године пословали боље него претходне и да је у физичком обиму производње забележен раст за девет одсто, а у финансијском за 11 одсто.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТО MИЛИOНA ДИНАРА ЗA ЖEНСКE ИНOВAЦИOНE ИДEJE: Нeмojтe чeкaти дa други дoнeсу oдлуку умeстo вaс
  • ПРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ФИЛАНТРОПИЈИ: Донације се убудуће очекују од грађана и фондација
  • ОДРЖАНИ ДРУГИ СРПСКИ ДАНИ ОСИГУРАЊА У АРАНЂЕЛОВЦУ: И даље неискоришћен потенцијал за раст
  • О ТАЈНАМА УСПEХА СВEТСКИХ МИЛИOНEРА И БИЗНИСМEНА: Три кључне ствари за успех
  • Следећи број Економетра излази 5. фебруара 2019.
Podelite ovaj tekst: