УДРУЖЕНА ПРЕДУЗЕЋА: Сигуран кишобран за заштиту српских модних брендова

Идеја о оснивању кластера настала је 2010. као потреба за окупљањем и удруживањем водећих српских модних произвођача и као одговор на надолазећу страну конкуренцију на тржиште Србије. Данас кластер има 26 чланова, бележи раст извоза, запошљавања и продуктивности

Слађана Милојевић

Захваљујући кластеру ФАКТС – Удружењу модне и текстилне индустрије, домаћи брендови у Србији успевају да издрже налет глобалних токова и компанија на нашем тржишту, па и да ојачају снагу. Овај кластер данас има 26 чланова, а од 2010. када је регистрован, фирме из године у годину повећавају извозне послове, забележен је и раст запошљавања и продуктивности.

Резултати су ту. На питање Економетра, како повећати свест становништва о значају и очувању националних текстилних брендова, Слађана Милојевић, директорка кластера ФАКТС одговара:
„Јачање свести становништва долази уз наше успехе. Од 2010. када је кластер регистрован, фирме су повећале извозне послове за 30 одсто, запошљавање за 15 одсто а продуктивност за 18 одсто. Прошле године продаја производа фирми из кластера вредела је 70 милиона евра, а извоз је износио преко 20 милиона евра. Наши факултети су реномиране образовне институције које школују врхунски кадар, наше фирме се налазе на листама најпожељнијих српских брендова, носиоци смо најпрестижнијих награда за извоз, за предузетништво. Све то може да утиче да се врати вера у ову индустрију не само становништва већ и државе, како би нас поново препознала као стратешки значајну индустрију“.

Идеја о оснивању кластера настала је као потреба за окупљањем и удруживањем водећих српских модних произвођача, као одговор на надолазећу страну конкуренцију на тржиште Србије од 2008. године. Заговорници те идеје биле су три фирме Ивковић, Тифани Продакшн и Екстрем интимо који су уједно и оснивачи кластера ФАКТС.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТО MИЛИOНA ДИНАРА ЗA ЖEНСКE ИНOВAЦИOНE ИДEJE: Нeмojтe чeкaти дa други дoнeсу oдлуку умeстo вaс
  • ПРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ФИЛАНТРОПИЈИ: Донације се убудуће очекују од грађана и фондација
  • ОДРЖАНИ ДРУГИ СРПСКИ ДАНИ ОСИГУРАЊА У АРАНЂЕЛОВЦУ: И даље неискоришћен потенцијал за раст
  • О ТАЈНАМА УСПEХА СВEТСКИХ МИЛИOНEРА И БИЗНИСМEНА: Три кључне ствари за успех
  • Следећи број Економетра излази 5. фебруара 2019.
Podelite ovaj tekst: