У ПОСЕТИ ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ HAPPY KIDS У БЕОГРАДУ: Како основати десет вртића са хиљаду малишана

За дванаест година рада Happy Kids је постала једна од највећих приватних предшколских установа у Србији коју похађа око хиљаду деце, у девет објеката широм Београда. Ускоро ће почети са радом и десети вртић. У њима ради близу 150 људи и сваке године бележе раст пословања

Татјана Рацков Синадиновић: У Happy Kids ланцу вртића запослено је око 150 људи, васпитача, медицинских сестара, стручних сарадника – педагога, психолога, дефектолога и других кадрова неопходних за организацију посла

У тренутку када је одлучила да уђе у предузетништво и отвори вртић, Татјана Рацков Синадиновић је имала већ десет година радног стажа у просвети, сигуран посао и, како каже, наизглед извесну будућност просечне српске жене.

– Посао у просвети и рад са децом је за мене увек био посао из снова. Још као апсолвент сам почела да радим као професор енглеског језика у једној београдској средњој школи. Требало је много храбрости да се напусти та сигурност и крочи у неизвесност приватног бизниса – каже она и додаје да код себе никада није препознавала предузетничку црту, али јесте жељу за стварањем.

Од детињства је, како каже, нешто стварала и имала потребу да оно што створи и уновчи. Не зато што није имала довољно средстава, већ што се осећала боље када би сама себи успела да приушти одређене ситнице.

Од стана од 90 квадрата до ланца вртића

– Као средњошколка сам правила луткице од сунђера и тканине јер сам волела да шијем. Шила сам по кројевима из модног часописа Бурда и луткице поклањала или јефтино продавала деци из комшилука. Још као апсолвент Филолошког факултета, иако су ме издржавали родитељи, почела сам да радим у једној средњој школи са жељом да квалитетно утрошим своје време, али и зарадим још мало новца за своје потребе. Родитељи су ми стално говорили да нема тих пара које не могу да потрошим. Мислим да ме је то и натерало да стално стварам и бирам профитабилне послове – каже помало кроз смех Татјана Рацков Синадиновић.

И успела је да створи једну од највећих приватних предшколских установа у Србији – Happy Kids – коју похађа близу хиљаду деце у девет објеката широм Београда. Десети објекат ће ускоро почети са радом, потпуно је опремљен и чека се само верификација нaдлежних институција. У Happy Kids ланцу вртића запослено је око 150 људи, васпитача, медицинских сестара, стручних сарадника – педагога, психолога, дефектолога и других кадрова неопходних за организацију посла. Њихово пословање расте из године у годину, па је Happy Kids 2017. остварио раст промета за 15 одсто у односу на годину дана раније.

Пут до ових великих бројки, када је реч о приватним предшколским установама, трајао је 12 година. Први Happy Kids отворен је 2006. у стану од 90 квадрата и прва права група формирана је од септембра до децембра те године и бројала је двадесетак деце.
Мотивација за отварање вртића родила се када је Татјанин најстарији син требало да крене у вртић.

– Тражили смо тада вртић који ће нашем детету понудити безбедан простор и стимулативан програм, а нама, родитељима, веру да наше најмилије поверавамо најбољем тиму стручњака. Обишли смо много вртића, међутим нисмо били задовољни. У некима нам се није свидео однос васпитно-образовног кадра према детету, а у другима, однос запослених према нама као родитељима и клијентима. Губећи наду да „идеалан вртић“ за нас постоји, почела сам да размишљам о стварању окружења у коме ће и наше, али и сва друга деца бити срећна и задовољна, а родитељи спокојни и уверени да им је дете у најбољим рукама. Тако је заправо настао Happy Kids – прича Татјана Рацков Синадиновић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТО MИЛИOНA ДИНАРА ЗA ЖEНСКE ИНOВAЦИOНE ИДEJE: Нeмojтe чeкaти дa други дoнeсу oдлуку умeстo вaс
  • ПРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ФИЛАНТРОПИЈИ: Донације се убудуће очекују од грађана и фондација
  • ОДРЖАНИ ДРУГИ СРПСКИ ДАНИ ОСИГУРАЊА У АРАНЂЕЛОВЦУ: И даље неискоришћен потенцијал за раст
  • О ТАЈНАМА УСПEХА СВEТСКИХ МИЛИOНEРА И БИЗНИСМEНА: Три кључне ствари за успех
  • Следећи број Економетра излази 5. фебруара 2019.
Podelite ovaj tekst: