STRATEŠKI IZAZOVI PRED PREDUZEĆIMA U REGIONU: Nismo naučili lekciju

Region jugoistočne Evrope imao je slabu startnu poziciju zbog niske produktivnosti i nerazvijenih brendova. Potrošnja je rasla mnogo brže nego konkurentnost i zaduživanja su eksplodirala. Danas postoji ogroman problem nelikvidnosti

Region jugoistočne Evrope nije cenovno konkurentan. Odnos produktivnosti i kvaliteta pada od 2006. godine, kada je dostigao najviši nivo, baš kao i poverenje zaposlenih. Manjak je sredstava na tržištu, iako je mnogo vidljiviji nedostatak ideja, nego novca.

Ovo su neki od zaključaka dr Nenada Filipovića, akademskog direktora IEDC – Poslovne škole Bled, koje je izneo na predavanju u Beogradu 28. februara.

On smatra da bar još dve godine situacija neće biti mnogo bolja i da postoji dvojna strategija izlaska iz krize. S jedne strane, neophodno je centralizovanije odlučivanje, transparentnost, brzo reagovanje i više pažnje na strani likvidnosti, koja je mnogo značajnija od samog snižavanja troškova. Ipak, na drugoj strani očekuje se dugoročna uspešnost, za koju je potrebna primena nekih drugačijih mera.

Niska konkurentnost

U skladu sa temom predavanja, „Strateški izazovi pred preduzećima u regionu“, srpska poslovna javnost mogla je, između ostalog, da čuje kako je ekonomska kriza promenila faktore od uticaja na konkurentnost preduzeća u regionu i sa kakvim se izazovima ona trenutno suočavaju. Dr Filipović je istakao da je region jugoistočne Evrope još 1990. godine imao slabu startnu poziciju, posmatrano iz ugla produktivnosti i nerazvijenih brendova. Potrošnja je rasla mnogo brže nego produktivnost i zaduživanja su eksplodirala. Danas postoji ogroman problem nelikvidnosti, a u Sloveniji se u građevinarstvu osetio pad i do 40-50 odsto.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: