HAJNRIH ŠALER, DIREKTOR BEČKE BERZE: Najteži ekonomski udari su iza nas

Investitori su bili uzdržani na početku 2010. godine. Bilo je mnogo novca na raspolaganju, ali oni nisu bili spremni da ga ulažu. Kasnije tokom 2010. godine investitori su postali ponovo aktivni i postepeno se uspostavlja ravnoteža na tržištu

Hajnrih Šaler

Iako se ekonomije nisu sasvim oporavile, iako ima posledica finansijske krize, ipak su najteži udari iza nas a region je na pravom putu oporavka – ocenio je Hajnrih Šaler, direktor Bečke berze, u intervjuu za Magazin Biznis, odgovarajući na pitanje o oporavku tržišta kapitala u regionu Balkana u 2010. godini.

Šaler, koji je bio gost Devete međunarodne konferencije Beogradske berze, održane 18. novembra u Beogradu, ističe da su očekivanja za 2011. godinu optimistična, iako region Balkana i dalje zaostaje za drugim ekonomijama zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

– Međutim, ekonomski analitičari blagonaklono gledaju na region Balkana i očekuju dalji oporavak – kaže Hajnrih Šaler.

• Koliko je Bečka berza, kao regionalna berza, uspela da izbegne probleme koje je donela ekonomska kriza?

– Kao i sve međunarodne berze, Bečka berza nije bila u stanju da spreči posledice krize. U stvari, lokalne berze su prilično nestabilne. Međutim, Bečka berza je uspela da se pozicionira uspešno na međunarodnom nivou. Dakle, investitori su se vratili na tržište jer su shvatili da bi oštar pad svima štetio. Investitori su bili uzdržani na početku 2010. godine. Bilo je mnogo novca na raspolaganju, ali oni nisu bili spremni da ga ulažu. Kasnije tokom 2010. godine investitori su postali ponovo aktivni i postepeno se uspostavlja ravnoteža na tržištu. Zbog uspešnog oporavka ekonomija centralne i istočne Evrope, analitičari daju pozitivne ocene i mnoge austrijske kompanije ponovo privlače pažnju investitora. Takođe, pozitivni impulsi došli su iz austrijske realne ekonomije, što sve zajedno utiče na popravljanje indikatora i pokazuje da ima oporavka.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: