TV SLIKE I PRILIKE: Mašina za brojanje novca

Telekom nije prodat. Televizijski komentatori su ostali u dilemi da li je to dobra ili loša vest. Tek kad je odluka objavljena, pojavila se poduža lista želja koje će ostati neispunjene. Izvesno, prodaja je odavno ukalkulisana u projekte, za koje se ne može reći da su nekorisni ali će, sada, njihova realizacija biti odložena do srećnijih dana

Piše: Branislava Džunov

Prva polovina maja prošla je u obeležavanju praznika. Neko je izračunao da se od Uskrsa pa dalje nije radilo 12 dana. Svako sebi može da postavi pitanje: kako je to slobodno vreme iskorišćeno, da li je dalo pozitivne rezultate, bilo da su ti dani odmora posvećeni porodici, da li se „otvorilo“ neko turističko putovanje ili se išlo u zavičaj da se okopa bašta, posadi povrće. Nije šaljivo. Osim što je ekološki ispravno, imati svoju baštu može da bude i korisno. Ili se tih dana samo tavorilo?

Svako jutro na malom ekranu okrene se mašina za brojanje novca, a potom sledi izveštaj sa deviznog tržišta. Sve što je novac kod nas se prikazuje u vidu keša. Samo da se oseti pod rukom. Ni dokazani eksperti za monetarna kretanja ne umeju da kažu šta će biti s dinarom, mada domaća valuta ovih dana, navodno, jača prema evru. A možda već i pada? Guverner Narodne banke Dejan Šoškić (koji, inače, mnogo manje koristi televiziju za publicitet od prethodnika Radovana Jelašića) pozvao je Mirka Cvetkovića da uloži premijerski autoritet u nagovaranju trgovaca da snize cene hrane ne bi li usporio motor inflacije.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: