AKSEL HUMEL, FOLKS BANKA SRBIJA: Banke su sigurne i stabilne

Folks banka je završila 2010. godinu sa profitom od 11,1 milion evra, a broj klijenata je u odnosu na 2009. godinu porastao za 13 odsto. Ključni faktor uspeha banke su dinarski krediti sa fiksnom kamatnom stopom, a namenjeni su građanima

Aksel Humel

Folks banka je, uprkos izazovnim ekonomskim uslovima na domaćem finansijskom tržištu, završila 2010. godinu sa profitom od 11,1 milion evra, dok je ukupna aktiva povećana za osam odsto. Banka je zadržala visoki nivo realizovanih kredita u iznosu od 289 miliona evra za privredu i 301 milion evra kredita za stanovništvo. Ključni faktor uspeha banke su dinarski krediti koji se odobravaju od 2008. godine sa fiksnom kamatnom stopom, a namenjeni su građanima.

– Klijentima smo ponudili i niz jedinstvenih proizvoda među kojima su O2 oročena štednja preko noći, krediti za zdravstveni sektor, studente i čuvanje matičnih ćelija i značajno unapredili poverenje. Prva smo banka u Srbiji koja je ponudila sveobuhvatni paket osiguranja kredita u saradnji sa Delta Đenerali osiguranjem. Zahvaljujući proizvodima i stalnom rastu poslovanja, veliki broj klijenata je u prošloj godini prepoznao našu banku kao instituciju sa dugom tradicijom i sigurnim mestom za ulaganje sredstava. Tako je u 2010. godini, u odnosu na prošlu, broj klijenata fizičkih lica i firmi porastao za 13 odsto i dostigao cifru od 63.506 klijenata, rekao je Aksel Humel (Axel Hummel), predsednik Izvršnog odbora Folks banke Srbija, u razgovoru za Magazin Biznis.

• Folks banka je prva banka koja je na srpskom tržištu promovisala dinarske potrošačke kredite sa fiksnom kamatom. Pod kojim uslovima odobravate ove kredite i koliko je interesovanje?

– Potražnja raste jer klijenti žele da minimiziraju rizike od fluktuacije kursa i kamatnih stopa kod postojećih kredita indeksiranih u stranoj valuti, odnosno fiksnom mesečnom ratom u dinarima tokom celog perioda otplate, bez učešća i depozita. Sve rate koje klijent vraća banci nepromenljive su tokom celog perioda otplate i izražene su u dinarima. Od ukupnog broja odobrenih kredita građanima, više od 88 odsto su krediti u dinarima sa fiksnom kamatnom stopom i fiksnom mesečnom ratom u vrednosti od oko pet milijardi dinara.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: