USKRS NA SICILIJI: Između bajke i stvarnosti

Najveće ostrvo u Sredozemnom moru postalo je poznato po najčuvenijoj mafiji, istorijskim spomenicima i po najvećem evropskom živom vulkanu Etni. Palermo, Katanija, Sirakuza i mnoga divna mesta uz obale tri mora, privlače milione turista iz celog sveta

Sicilija. Zanosna, tajanstvena, očaravajuća, zavodljiva. Zadivljuje čudesnom lepotom prirode koja kao da je odabrala baš ovo najveće ostrvo u Sredozemnom moru da mu podari sve neobičnosti i ekskluzivnu privlačnost i to na površini od 29.738 kilometara kvadratnih, uglavnom brdovitog i planinskog zemljišta. Jedno od najatraktivnijih i najegzotičnijih ostrva, prema kome hrle milioni turista iz celog sveta u toku cele godine, ima oblik trougla, pa ga nazivaju Trinakrija. Zato je ženska glava sa tri savijene noge najprisutniji simbol i najznačajnije obeležje Sicilije koju zapljuskuju tri mora: Jonsko, Tirensko i Sredozemno.

Sicilija je intrigantna i svetski slavna po najčuvenijoj mafiji duboko ukorenjenoj u sve pore života (i danas svi plaćaju „reket“ mafiji), koja je rođena i razvijala se od 16. veka, objasnila je grupi od pedesetak turista Anđelka, obrazovana i za posao vodiča izuzetno verzirana, na samom početku naše posete ovoj ostrvskoj lepotici, krajem aprila 2011. Zahvaljujući ovoj mladoj dami i beogradskoj turističkoj agenciji Viva, proveli smo devet dana dobro osmišljenog, zanimljivog i zgusnutog programa koji je obuhvatio posete Rimu, Napulju i Siciliji.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: