TATJANA MATIĆ: Kako će se Srbija predstaviti na EXPO Dubai 2020

Izložbena postavka paviljona prikazuje savremenu Srbiju kao prirodnog naslednika inovativnosti, izuzetnosti, umetnosti, trgovine i mirnog suživota vinčanske kulture, stare više od 7.000 godina. Zadata tema EXPO-a Dubai 2020 ove godine glasi “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”, a očekuje se oko 25 miliona posetilaca, tokom šest meseci održavanja

Tatjana Matić

Tatjana Matić

Od 1. oktobra ove godine do 31. marta iduće godine, Republika Srbija će se na Svetskoj izložbi EXPO Dubai 2020 predstaviti u nacionalnom paviljonu površine od 2.000 kvadratnih metara, a objekat se nalazi u tematskom delu „Mobilnost“ (Mobility). Iako se zbog pandemije ova Svetska izložba održava 2021. i 2022. godine, u nazivu ostaje 2020., kao vreme kada je trebalo da izložba počne. Tema našeg nastupa je: Srbija stvara ideje (Serbia creates ideas) – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost (Inspired by the past, shaping the future), saznajemo do Tatjane Matić, ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je i generalna komesarka nastupa Srbije na Svetskoj izložbi Dubai EXPO.

U intervjuu za Magazin Biznis Tatjana Matić objašnjava da je predstavljanje simbolički inspirisano neolitskom vinčanskom civilizacijom. Izložbena postavka paviljona prikazuje savremenu Srbiju kao prirodnog naslednika inovativnosti, izuzetnosti, umetnosti, trgovine i mirnog suživota ove kulture, stare više od 7.000 godina, navodi ministarka Matić.

– Tokom ovog istorijskog perioda, desile su se inovacije koje su uticale na razvoj kompletnog čovečanstva – desilo se prvo topljenje metala na svetu (što je i inspiracija za vizuelni identitet i logotip predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi), jedna od najranijih proizvodnja keramike, prvi protogradovi, prve dvospratne građevine i neverovatni primeri mobilnosti, komunikacija, razvoja trgovine, podseća ministarka Matić.

• Kako je osmišljeno to predstavljanje i kako će izgledati?

– Paviljon je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula koja povezuje zaostavštinu vinčanske kulture, preko naših najznačajnijih inovatora i naučnika poput Tesle, Pupina i Milankovića, sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom. Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore. Zanimljivo je da će uz pomoć najmodernije VR tehnologije paviljonom Srbije posetioci moći da prošetaju iz svog doma, kreirajući specijalno dizajnirane avatare uz pomoć kojih će biti omogućena i međusobna komunikacija u virtuelnoj realnosti.

Sam izgled paviljona podseća na kosi krov nekadašnjih vinčanskih građevina.

• Kakve to mogućnosti pruža Srbiji za stvaranje opšteg utiska?

– Srbija će nastupom na Svetskoj izložbi težiti da unapredi i modernizuje imidž na međunarodnoj sceni, predstavljajući se kao inovativna i kreativna zemlja, a sve u cilju podsticanja trajnog i održivog napretka za građane naše zemlje, razvijanje poslovnih prilika i privlačenja stranih investicija.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DIGITALNOM TRANSFORMACIJOM DO BOLJEG KORISNIČKOG ISKUSTVA: Digitalna budućnost sa Banca Intesa
  • ISTRAŽIVANJE IMMOFINANZ-a, VODEĆEG INVESTITORA U OBLASTI KOMERCIJALNIH NEKRETNINA NA TRŽIŠTU CIE: Kupovne navike potrošača se nisu značajno promenile tokom pandemije
  • AMERIČKA KOMPANIJA ROCKWELL AUTOMATION OTVORILA KANCELARIJU U BEOGRADU: Automatizacija je srce moderne industrije
  • KAKO SE KREIRA IMIDŽ I REPUTACIJA: Igraj i pobedi
  • SANJA MILAKOVIĆ KOLUNDŽIJA, PRINCIPAL, EXECUTIVE GROUP: Održivo poslovanje u prvom planu, a ne samo profit
  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA – KAKO JE DOBRO VIDETI VAS OPET: Junski susret 2021. u znaku jubileja
  • DRUGAČIJE LICE SALCBURGA: Berba jagoda ispod Alpa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Olimpijske igre u Tokiju između troška i iznenađenja
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2021.
Podelite ovaj tekst: