Мирис шумских јагода са плантаже

Млади пољопривредник Иван Радичевић на пет ари узгаја шумске јагоде које рађају од јуна до новембра, а у овај бизнис је уложио тек 800 евра

sumske-jagodeИван Радичевић из села Рашица у општини Блаце радио је као возач у блачкој млекари „Лазар“. Онда је решио да остави волан и да се лати мотике. Разлог је, каже, тај што је пољопривреда породична традиција. Радичевићи имају имање, шљивике, јагодичњаке. Имају и два пластеника у којима узгајају поврће, али воћарство је на првом месту. На три хектара имају шљиву „стенлејку“, симбол овог краја, на петнаестак ари узгајају питоме јагоде, а од прошле године са пет ари шири се мирис и шумске јагоде. Овде у Топлици то нико не ради, а колико је Ивану познато, он је пионир у овоме на југу Србије.

Иван је видео на телевизији репортажу о плантажном узгајању шумских јагода, али то га у први мах није много заинтересовало. Онда је на интернету прочитао да то може да буде уносан посао. Са оцем Живорадом отишао је у Радљево код Ивањице, у дом Зорана Радовановића који на осам ари производи расад. Купили су две хиљаде живића по цени од тридесет евроценти. Још око 200 евра уложио је у фолију и систем за наводњавање, па га цела инвестиција кошта око 800 евра. Кренуо је у јуну прошле године и већ има формиран леп јагодичњак у којем убира прве плодове.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: