MILENA LAZAREVIĆ: Otkazi na vladinom meniju

Potpuno je jasno da je nemoguće ove godine otpustiti prvobitno planiranih 35.000 ljudi. Teško je reći šta je optimalan broj. Ako se uprava smanji odlaskom kvalitetnih kadrova na dobrovoljnoj osnovi, onda je svako smanjenje veliko, jer se gube dobri ljudi. A ako se budu targetirano otpuštali loši kadrovi, onda se i sa većim brojem to smanjenje neće osetiti u kvalitetu rada i rezultata

Milena Lazarević

Milena Lazarević

Ako se iko pitao zbog čega premijer Aleksandar Vučić noćima sanja Džejmsa Rufa, šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda, nakon poslednje posete delegacije iz Vašingtona odgovor je potpuno jasan. Pred nama je najteži deo strukturnih reformi, a jedan od najvećih izazova za novu Vladu je smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. Do sada je taj posao odlagan na različite načine. Kako će kreatori ekonomske politike sprovesti jednu od možda najnepopularnijih mera do sada, razgovarali smo sa Milenom Lazarević, programskom direktorkom Centra za evropske politike i stručnjakom za javnu upravu.

• Očekujete li da država sada pokaže konkretne rezultate kada je reč o racionalizaciji?
– To je svakako proces sa kojim će nova Vlada morati da nastavi, kako zbog obaveza preuzetih prema MMF-u, tako i zbog stvorenih očekivanja javnosti. Verujem da će ova tema naći svoje mesto i u ekspozeu, odnosno programu nove Vlade. S druge strane, ovo je vrsta „reforme“ koja se teško sprovodi u našoj postsocijalističkoj kulturi, a naročito u uslovima već dosta visoke nezaposlenosti i još nedovoljno sposobnog privatnog sektora da apsorbuje priliv nove nezaposlenosti. Nekih konkretnih rezultata će biti, ali je sasvim moguće da oni neće biti na nivou onoga što je inicijalno najavljeno.

• Ako pogledamo Memorandum ekonomske politike sa MMF-om, jasno je da se sa ovim delom reformi najviše kasni. Zašto je to tako?

– Za sada je to kašnjenje oko šest meseci. Plan je bio da se broj ljudi do kraja januara ove godine smanji za 14.500 u odnosu na kraj 2014. godine, što nije ostvareno. Očekujem da će MMF, pre svega zbog održanih izbora, pomeriti rok za završetak ove faze na juli ili avgust ove godine. Razloga je mnogo, od tehničke kompleksnosti procedure koju propisuje Zakon o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih, preko i dalje lošeg sistema izveštavanja i lošeg registra zaposlenih, pa do logičnog kašnjenja koje su izazvali izbori. Takođe, treba imati na umu i da je zbog još uvek važeće zabrane novog zapošljavanja ipak došlo do smanjenja broja zaposlenih. Taj broj još nije dostigao 14.500, ali taj cilj i nije toliko daleko.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Novak Đoković fondacija ulaže 700.000 evra
  • KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Kogeneracija – Struja iz do sada neiskorišćenog gasa
  • MARIJANA VASILESKU, ČLANICA IZVRŠNOG ODBORA, NADLEŽNA ZA RESOR ZA POSLOVE SA STANOVNIŠTVOM SBERBANKE Mi smo tamo gde su naši klijenti
  • EDUKACIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA ZBOG SAVREMENIH TEHNOLOGIJA Da li treba plaćati za visokoškolsko obrazovanje ili ne
  • KAKO JE POSLOVALA FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC U 2015. GODINI Obezbedili 2,2 miliona dolara pomoći za 130.000 ljudi
  • Točeni Jelen – svaki gutljaj kao da je prvi
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (I deo) Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • U ORGANIZACIJI TGI GRUP INTERNEŠENEL Uručena priznanja “Superbrend Srbija”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: