UVOD U BIZNIS: Nedostižna prošlost

Ekonomska teorija kaže da se krize brzo zaboravljaju, rekao je 11. juna Primož Dolenc, viceguverner slovenačke centralne banke, na jednom regionalnom skupu, održanom u crnogorskom letovalištu Bečići.

Radojka Nikolić

Radojka Nikolić

Posmatrano iz slovenačkog ugla, verovatno je tako. Jer, što je viši nivo životnog standarda, krize se lakše prebrode. Sa slovenačkim bruto domaćim proizvodom po stanovniku od oko 23.000 dolara, lako se podnese neznatni pad standarda. Mnogo je veći problem kad kriza pogodi slabašne ekonomije kao što se to dogodilo Srbiji posle ove najnovije krize iz 2008. godine.

Sve što se radi poslednjih nekoliko godina, a pogotovo u sprovođenju ovog najnovijeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, ima za cilj oporavak srpske ekonomije do nivoa u kojem država neće više finansirati neuspešne firme, javna preduzeća, niti dotirati penzije i plate i praviti visok deficit budžeta. Sada smo na polovini sprovođenja tog aranžmana koji je sklopljen u februaru prošle godine, dobili smo pozitivne ocene za prve tri revizije, čekamo ocene za četvrtu i petu i još smo daleko od višeg nivoa životnog standarda i privrednog razvoja. Tako bar kažu podaci. Ako bi se, na primer, posmatrao dostignuti nivo bruto domaćeg proizvoda iz poslednje uspešne godine za srpsku privredu, a to je bila 2008., Srbija danas za tim nivoom razvoja zaostaje oko 3,3 odsto. Jer, posle rasta BDP-a od 5,4 odsto u 2008. godini, usledio je pad od 3,1 odsto u 2009. godini, pa minimalni rast od 0,6 odsto u 2010. godini, pa još jednom rast od 1,4 odsto u 2011. godini. Potom smo u 2012. godini imali pad od jednog procenta BDP-a, pa rast u 2013. godini od 2,6 odsto i onda pad od 1,8 odsto u 2014. godini. Posle te recesije, oporavili smo se prošle godine i to rastom BDP-a od 0,74 odsto (podaci Narodne banke Srbije, ažurirani 12. maja 2016. godine).

Kada se saberu i oduzmu svi ti procenti pozitivnog i negativnog rasta BDP-a, dolazi se do prilično neprijatnog podatka: mi i dalje zaostajemo za nivoom privrednog razvoja koji je postojao 2007. godine i to za oko 3,3 odsto! A to dalje znači da, čak i ako ostvarimo ove godine rast BDP-a od 2,5 odsto i dalje ćemo biti u zaostatku. Tek novim rastom u 2017. godini većim od dva procenta, možemo da dostignemo nivo BDP-a koji smo imali pre izbijanja globalne krize 2008. godine! Mora se priznati, prilično pesimističan pogled u budućnost, sa osvrtom na prošlost.

Ne znam kako je kod drugih zemalja, prevashodno u državama nastalim od bivše SFRJ, za koje međunarodne finansijske institucije (MMF, Svetska banka, EBRD) predviđaju stope rasta BDP-a u periodu od 2016. do 2018. godine. Ali, kada se pogledaju podaci i vidi koji je to nivo nacionalnog dohotka kojim raspolažemo mi i neki od naših suseda, onda se rasprši svaka iluzija o “značajnom rastu”. Tako, na primer, ako se izuzmu razvijena Slovenija sa svojih oko 23.000 dolara po stanovniku i Hrvatska odmah iza nje sa oko 13.500 dolara po stanovniku, ostaju Crna Gora sa oko 7.000 dolara, Srbija sa oko 6.000 dolara, Makedonija sa oko 5.000 dolara, Bosna i Hercegovina sa oko 4.600 dolara i Kosovo sa oko 2.900 dolara. I kad na tako skroman nivo životnog standarda, čujete najave o budućim “značajnim stopama rasta”, ne možete da se ne zapitate koliko je godina potrebno da bi se došlo do sadašnjeg proseka EU. Teško je izračunati, ali je sigurno potrebno više dobrih godina rasta.

Zato, nažalost, ovaj region opovrgava teoriju po kojoj se ekonomske krize brzo zaboravljaju. Nama se, naprotiv, čini da krize nemaju kraj.


U ovom broju još i …

  • Novak Đoković fondacija ulaže 700.000 evra
  • KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Kogeneracija – Struja iz do sada neiskorišćenog gasa
  • MARIJANA VASILESKU, ČLANICA IZVRŠNOG ODBORA, NADLEŽNA ZA RESOR ZA POSLOVE SA STANOVNIŠTVOM SBERBANKE Mi smo tamo gde su naši klijenti
  • EDUKACIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA ZBOG SAVREMENIH TEHNOLOGIJA Da li treba plaćati za visokoškolsko obrazovanje ili ne
  • KAKO JE POSLOVALA FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC U 2015. GODINI Obezbedili 2,2 miliona dolara pomoći za 130.000 ljudi
  • Točeni Jelen – svaki gutljaj kao da je prvi
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (I deo) Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • U ORGANIZACIJI TGI GRUP INTERNEŠENEL Uručena priznanja “Superbrend Srbija”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: