ZORAN GOLUB: Naša snaga je u našim brendovima

Uticaj koji pandemija korona virusa ima na svetsku privredu je zaista veliki, da ne govorim o tome koliko je ovaj virus promenio život svakog od nas.

Zoran Golub

Bilo je potrebno da prilagodimo i pristup u komunikaciji – da kao jedan od voljenih brendova uzmemo u obzir nove životne stilove i navike potrošača i u skladu sa tim razvijamo komunikacione i marketinške strategije.

Kao najveći regionalni proizvođač kafe imamo odgovornost i obavezu prema potrošačima kojima moramo da budemo dostupni uvek i svuda. Taj fokus nismo izgubili niti jednog trenutka. U veoma kratkom roku, Grand kafa je prilagodila svoje poslovanje i komunikaciju ka i sa potrošačima. Bilo nam je najvažnije da omogućimo nesmetano snabdevanje i kontinuiranu proizvodnju kafe kako bi potrošači u svakom trenutku mogli da uživaju u omiljenom napitku. Sa aspekta marketinga, bilo nam je važno da im pokažemo da nisu sami, da smo uvek tu za njih, da će magični crni napitak biti i dalje neraskidivi deo njihovih života. Za nas nije bila opcija da se distanciramo ili da komunikaciju prekidamo. Brendovi postoje zahvaljujući potrošačima – mi smo pratili njihove potrebe i kreirali odgovore na njih, kao podrška u teškim vremenima.

Umemo da sačuvamo šarm i jednostavnost naše kafe, ali i da adekvatno odgovorimo na promene u okruženju i načinu života. Kafa je važan deo dana potrošača, ona asocira na dragocene momente koje provodimo sa najdražima – mi u Grandu kažemo „Sve nas spaja i miris i ukus“

Rekao bih da je posvećenost, ali i jednostavnost ključna. Turska kafa je večna inspiracija. Ona ljudima znači dom, porodicu, pripadanje. To je svojevrsni ritual. Tradicija ispijanja domaće kafe duga je nekoliko vekova. Kafa je važan deo dana potrošača, ona asocira na dragocene momente koje provodimo sa najdražima – mi u Grandu kažemo „Sve nas spaja i miris i ukus“.

Tokom perioda zatvaranja u Srbiji, koji smo gotovo svi privatno iskoristili za preispitivanje sebe, radili smo na novoj Grand komunikacijskoj platformi. Većina ljudi se u tom periodu zapitala kako i sa kim provodi vreme, a posebno bitan uvid za nas u marketingu je bilo to da kafa predstavlja idealnu protivtežu savremenom, brzom i stresnom načinu života. Mnogi su imali osećaj da žive brže nego što žele, a vreme karantina u stvari nam je pokazalo kako stvari mogu da se uspore, pa i stanu. Znali smo da je i za pravu kafu potrebno vreme, da se pripremi kako treba i u njoj uživa. Vreme koje provedemo uz šoljicu omiljene kafe je u stvari vreme koje posvetimo sebi ili našim najbližima.

Tako je nastala kampanja „Hajde da imamo vremena“, jednostavna, ali autentična i topla priča koju svako može da razume i u njoj se pronađe. Ova kampanja nije samo marketinška kampanja, ona je svojevrsni podsetnik da treba da odlučimo da imamo vremena za one stvari koje su nam važne i za ljude koji nas čine srećnima. Veoma nam je drago da smo u tome uspeli, te planiramo da tu komunikaciju nastavimo i dalje. Svesni smo da su vremena više nego teška, ali i da uspeh prati hrabre, one koji krizu koriste kao priliku da budu još bolji, te se inoviranje u krizi podrazumeva. Naša snaga je u našim brendovima, te u 2021. godini intenzivno ulažemo u komunikaciju i marketing, i ponudićemo inovacije u našim ključnim kategorijama.

Za nas nije bila opcija da se distanciramo ili da komunikaciju prekidamo. Brendovi postoje zahvaljujući potrošačima – mi smo pratili njihove potrebe i kreirali odgovore na njih, kao podrška u teškim vremenima

Inovacije koje planiramo neće doneti samo najfiniji i najkvalitetniji proizvod, što će nove kafe sigurno biti. Stižu nam proizvodi upakovani u ekološki prihvatljivu, ALU free foliju, napravljenu od bioplastike iz obnovljivih izvora. Posebna inovacija je Farmer Connect aplikacija koju koristimo za ove proizvode, a koja u pozadini ima BLOCKCHAIN tehnologiju, kojoj smo našli svrhu i u marketingu. Kroz aplikaciju, putem blockchain tehnologije, potrošače iz Srbije povezujemo direktno sa mestom, regijom pa i plantažom i farmerom odakle kafa dolazi. Ključni benefit za potrošača jeste što će moći da sazna sve o svojoj kafi, odakle dolazi, ko je i na koji način uzgaja. To je jedan „prozor“ lokalnom potrošaču ka magičnom svetu kafe i svim meridijanima koje kafa prođe da bi došla do njega. Tako će brend priča Grand kafe „Sve nas spaja i miris i ukus“ dobiti i dodatni smisao podržan najsavremenijom tehnologijom i aktuelnim trendovima.


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: